Miten tunnistat varastetun polkupyörän?

Kevätaurinko innostaa ottamaan polkupyörän esiin kellarista. Uusia pyöriä ostetaan ja vanhoja myydään. Keväällä valitettavasti heräävät myös pyörävarkaat.

Uudesta pyörästä haaveileva voi joko ostaa kaupasta tehtaan paketissa yhä olevan pyörän tai etsiä netistä. Netistä saa helposti itselleen myös käytetyn pyörän, mutta mistä voi olla varma, että pyörä ei ole varastettu?

Eniten pitkäkyntisiä houkuttavat suosituimmat pyörämallit ja -merkit, joiden edelleen myyminen on helpointa. Näitä ovat esimerkiksi hittipyörä Jopo sekä hintavammat maasto- ja maantiepyörät.

Tiesitkö?

Tietämättään varastetun pyörän ostanut joutuu luovuttamaan pyörän alkuperäiselle omistajalle asian selvitessä.

Tietoisesti varastettua tavaraa ostava taas voi syyllistyä kätkemisrikokseen.

Tarkista alkuperä

Ostajalle pyörän alkuperän tarkistamiseen on useita keinoja. Monesti hämäräperäisissä myynti-ilmoituksissa jo terve kaupunkilaisjärki herättää aiheellisen epäilyn: jos tarjolla on lähes uusi polkupyörä todella halpaan hintaan, tarjous on todennäköisesti liian hyvä ollakseen totta, huomauttaa Tori.fi.

Myös pois hiottu runkonumero, myyjän kova kiire tai kiertelevät vastaukset pyörään liittyviin kysymyksiin ovat merkkejä vilungista. Usein varastetuissa pyörissä vaihdetaan alkuperäisiä osia toisenlaisiin tunnistamisen vaikeuttamiseksi.

Näin ostat turvallisesti

– Pyydä kuitti, takuutodistus tai muu osoitus alkuperästä, etenkin jos pyörä on uusi.

– Varmistu myyjän henkilöllisyydestä.

– Runkonumero yksilöi pyörän. Pyydä myyjältä numero ja tarkista poliisilta, ettei sitä ole ilmoitettu varastetuksi.

– Ilmoita epäilyttävästä myyjästä heti poliisille.

Vilunkia netissä?

Jos olet ostamassa pyörääsi nettikirpputorilta, ilmoita epäilyttävästä myyjästä poliisin lisäksi myös sivuston ylläpitäjälle. Usein kyse ei ole vain yhdestä pyörästä.

Tori.fi:n toimitusjohtaja Jussi Lystimäki kertoo heidän tarkastavan kaikki ilmoitukset ennen niiden julkaisemista, mikä auttaa seulomaan selvät tapaukset pois ennen niiden julkaisemista.

– Ilmi tulleissa rikostapauksissa teemme yhteistyötä poliisin kanssa. Meillä on onneksi tervejärkinen ja aktiivinen käyttäjäkunta, joten hämäräperäiset ilmoitukset saadaan monesti poistettua vinkkien perusteella ennen kuin kukaan ehtii tehdä kauppoja.

Lähde: Cision

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja