Polkupyörä kevätkuntoon – osaatko huoltaa oikein?

Kevään korvilla kannattaa huoltaa pyörä, mutta lisäksi kannattaa varmistua siitä, että myös kuljettajalla on säädöt kohdillaan.

Lauhat kelit ja ainakin osassa maassa lumettomat kadut innostavat pyöräilemään. Liikenneturva muistuttaa, että ennen fillarointikauden käynnistystä on syytä tarkistaa pyörän kunto.

– Polkupyörä kannattaa huoltaa, vaikka siinä ei mitään vikaa olisikaan. Säännöllinen puhdistus, ketjujen rasvaus ja rengaspaineiden tarkistus kannattaa jokaisen pyöräilevän ottaa tavaksi, kannustaa Liikenneturvan suunnittelija Lena von Knorring.

Pyörän keväthuolto alkaa vesipesulla. Mieto astian- tai autonpesuaineliuos irrottaa liat, pesimeksi sopii pesusieni. Myös jarrut, polkimet, ketjut ja vaijerit on hyvä puhdistaa ja tarpeen mukaan rasvata. Ketjujen rasvaukseen sopii pyörä- tai ompelukoneöljy. Pesun jälkeen kannattaa tarkistaa jarrujen toimivuus, renkaiden kulutuspinnat, vanteet ja pinnojen kireys sekä valot ja heijastimet.

– Jos renkaan kuvio on päältä käymässä sileäksi, on aika hankkia uudet renkaat. Muutoinkin, jos puhdistuksen yhteydessä huomaa, että joku pyörän osa on rikkinäinen tai kulunut, on se hyvä vaihtaa uuteen. Pyörän voi aina myös viedä ammattilaisen käsiin, jos oma osaaminen loppuu kesken, von Knorring opastaa.

Ennen ajoa kannattaa vielä tarkistaa rengaspaine. Oikea ilmanpaine ehkäisee renkaiden kulumista ja auttaa pyörää rullaamaan paremmin. Suurin sallittu rengaspaine selviää useimmiten renkaan kyljestä, mutta myös perinteiseen näppituntumaan voi luottaa: ilmaa lisätään, kunnes rengas tuntuu sopivan jämäkältä sormien alla.

– Joissain kaupungeissa on hiekanpoisto kaduilta talven jäljiltä jo aloitettu, mutta näin keväällä kannattaa pyöräilijän tarkata tien kuntoa. Esimerkiksi renkaan alle jäävä kasa irtohiekkaa voi luistaa renkaan alta ja pyörä kaatua, von Knorring huomauttaa.

Pyörän ohella myös kuljettaja kuntoon

Pyörän lisäksi kannattaa varmistua siitä, että myös kuljettajalla on säädöt kohdillaan. Kypärä suojaa parhaiten, kun se on kooltaan sopiva ja istuu napakasti päässä.

– Kypärä ei saa olla takaraivolla, vaan sen tulisi istua nätisti päässä. Kypärää hankittaessa voi vaikka myyjän kanssa yhdessä katsoa säädöt kohdalleen. Myöskään hihna ei saa luistaa. Leuan alle tuleva remmi on sopivan tiukalla, kun hihnan ja leuan väliin mahtuu sormi, von Knorring kertoo.

Katso vinkit polkupyörän keväthuoltoon videolta:


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat