Omakotitalojen markkinat 2004 - kohtaavatko kysyntä ja tarjonta?

Asuntotuotanto on Suomessa ollut pitkään kerrostalovaltaista - näin siitä huolimatta, että yli 80 prosenttia suomalaisista haluaa asua pientalossa. Muutos asuntojen tuotantorakenteessa on kuitenkin pikku hiljaa tapahtumassa. Pientaloteollisuusyhdistys arvioi, että pientaloasuntojen osuus tänä vuonna alkavasta asuntotuotannosta nousee 60 prosenttiin. Ensimmäisen kerran pitkiin aikoihin omakotiasuntoja rakennetaan enemmän kuin kerrostaloasuntoja.

Asuntotuotanto 2004

kpl - %

Omakotiasunnot 13 500 - 44Rivitaloasunnot 5 000 - 16Kerrostaloasunnot 12 000 - 40Yhteensä 30 500 - 100

Lähde: Pientaloteollisuusyhdistys ry


Muutos näkyy myös pientalotoimittajien kohdalla vahvistaa Kannustalo Oy:n toimitusjohtaja Mika Uusimäki.

Aivan selvästi on nähtävissä tämmöinen muutos ilmapiirissä. Merkittävää on se, että myös suuret rakennusliikkeet ovat alkaneet kiinnostua pientaloalueista aluerakentamisnäkökulmasta.

Varsinaista uhkaa suurten pelurien ilmestymisestä perinteisten pientalojen valmistajien markkinoille Uusimäki ei näe, mutta muutoksiin on varauduttava:

Mehän teemme hyvin yksilöllisiä taloja, joihin suurilla rakennusliikkeilläei ole niin suurta mielenkiintoa. Mutta tietysti isoilla volyymeilla perusmalleja paljon valmistava rakennusliike saattaa muuttaa omaa markkinatilannettamme hyvinkin paljon.
Tuotannon kasvusta huolimatta pientalomarkkinat ovat kaikkea muuta kuin tasapainossa. Se näkyy myös hinnoissa. Asiaa valottaa Huoneistokeskus Oy:n toimitusjohtaja Matti Kasso:

Pientalojen kysyntä on suurissa keskuksissa ja niiden ympäristöissä selvästi tarjontaa suurempi. Se näkyy hintojen nousuvauhdissa: pientaloissa ja omakotitonteissa se on selvästi suurempi kuin kerrostaloasunnoissa Kun kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet useamman vuoden ajan 5-6 prosentin vuosivauhdilla, omakotitaloissa vastaava luku on ollut jopa yli 10 %.

Pientalotuotannon rakenne on muuttumassa myös siten, että omatoimisten hartiapankkirakentajien määrä vähenee ja asukkaat haluavat ostaa yhtä valmiimpia kokonaisuuksia. Uusimäki:

Tämä kädentaitojen häviäminen on ollut aivan valtava muutos viimeisen kymmenen vuoden aikana. Syitä on useampia - enää ei ole vanhempia lähellä auttamassa sillä tavalla kuin aikaisemmin, ja toisaalta työelämän
vaatimukset ovat niin kovat, ettei rakentajalla ole mahdollisuutta irrottautua työelämästä ja rakentaa itse kuten aikaisemmin.

Uusimäki muistuttaa myös eräästä asiasta, joka usein jää kädentaitojen varjoon:

Rakentamisen laatuvaatimukset ovat nousseet sellaisiksi, ettei yksinkertaisesti enää haluta rakentaa itse, vaan jätetään se ammattilaisille.

Yksilöllisyyden etsintää moduulien avulla

Uusimäen mukaan on edelleen hyvin iso asiakasryhmä, joka haluaa rakentaa toimivan, selkeän perustalon. Silti oman kodin halutaan samalla entistä enemmän viestivän elämäntyyleistä ja -arvoista.

Samaan viittaa myös Future Home Instituten johtaja Kimmo Rönkä:

Asuntorakentamisen pitää muuttua palvelutuotannoksi, jossa palvellaan asiakaita heidän tarpeidensa mukaisesti. Siinä tehdään asukkaan tarpeen mukaan modularisoituja, teollisesti tuotettuja osakokonaisuuksia. Tästä valikoimasta ostaja pystyy sitten valitsemaan itselleen sopivan omien elämäntapojensa ja toiveidensa mukaisesti.

Monen muun tavoin tulevaisuuden rakentamista tutkiva Rönkä palaa ajatukseen rintamamiestalosta:

Vanha, kunnon rintamamiestalo antoi asunnon ostajille mahdollisuuden haaveilla paikasta riippumattomasta kohteesta - heillähän oli haaveena päästä omaan, itselle ja kukkarolle sopivaan kotiin. Rintamamiestalo täytti
konseptina nämä tarpeet.

Rintamiestalon nykyajan versiota etsitään arkkitehtiopiskelijoille kohdistetulla suunnittelukilpailulla. Kilpailualue on Vantaalla ja kilpailun järjestäjinä on laaja joukko asumisen ja asuntotuotannon intressitahoja
ympäristöministeriö mukaan lukien. Kilpailuun tuli tammikuun loppuun mennessä kymmeniä ehdotuksia, joiden arviointi on parhaillaan käynnissä.

Omakotitalon IDEA -suunnittelukilpailu
Järjestäjät:
Suomen Omakotiliitto
Suomen Asuntotietokeskus
Pientaloteollisuus ry
Vantaan kaupunki
Ympäristöministeriö
Teknillinen korkeakoulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Oulun yliopisto

Yhteistyössä mukana:
Suomen Messusäätiö
Nordea Asuntorahoitus
Tikkurila Paints Oy

Kilpailun tulokset julkistetaan Helsingin Messukeskuksessa huhtikuun alussa pidettävillä OmaKoti -messuilla 1.-4.4.

(JKA 15.2.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja