Omakotitaloasujien kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Suomen Omakotiliiton aloittama kansalaisaloite on kerännyt yli 50 000 allekirjoitusta eli se etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Aloitteella vaaditaan muutoksia energiatodistusta koskevaan lakiin.

Kesäkuun alussa voimaan astunut laki edellyttää, että omakotitalojen omistajat hankkivat vuokraamalleen tai myymälleen talolle energiatodistuksen. Todistuksen olisi tarkoitus antaa vertailukelpoista tietoa talon energiankulutuksesta. Lakia on moitittu huonosti valmistelluksi ja kohtuuttomaksi etenkin omakotitalojen omistajien näkökulmasta.

Järjestöt ja julkisuuden henkilöt mukana

Omakotiliiton lisäksi aloitteen tukijoiksi on ilmoittautunut useita järjestöjä, kuten Sähkö- ja Teleurakoitsijaliitto, Sähkölämmitysfoorumi, Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto, Energiateollisuus, Maanomistajain liitto ja Kuluttajaliitto. Julkisuuden henkilöistä mukana ovat muun muassa näyttelijä Janne Kataja ja kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedt.

– Energiatodistus on floppi. Todistus ei lisää myytävän kohteen energiatehokkuutta saatikka markkina-arvoa. Aito energiatehokkuus syntyy oikeista teoista, ei turhanpäiväisistä papereista, Rostedt tyrmää todistuksen.

Kansalaisaloitteen allekirjoittaneet ehdottavat, että energiatodistukseen merkittäisiin aina niin sanotun laskennallisen energiakulutuksen lisäksi vuokralaista tai ostajaa todellisuudessa kiinnostava varsinainen toteutunut energiankulutus.

Lähde: Suomen Omakotiliitto

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja