Mainos

Energiatodistus on pakollinen nyt myös vanhoissa taloissa

Laki uudesta energiatodistuksesta astuu voimaan tänään. Tästä lähtien pientaloaan myyvällä on oltava energiatodistus, jos talo on rakennettu vuoden 1980 jälkeen. Aiemmin todistus on ollut pakollinen vain uusille taloille.

Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen myynti- ja vuokraustilanteessa.

Energiatodistuksen avulla voi helposti verrata eri rakennuksia sillä se perustuu rakennuksen ominaisuuksiin ja niistä johdettuun energiankulutukseen. Vertailun kohteena on siten vain itse rakennus, eivät rakennuksen sen hetkiset käyttäjät. Energiatodistuksessa ilmoitetaan toteutunut energiankulutus, mutta energiatehokkuusluokka perustuu laskettuun kulutukseen.

Energiatodistus sisältää myös ammattilaisen laatimia säästösuosituksia, joiden avulla rakennuksen energiatehokkuutta voi parantaa.

Energiatodistus tulee esittää uudisrakennukselle rakennuslupaa haettaessa sekä olemassa olevalle rakennukselle myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.

Energiatodistus on voimassa 10 vuotta sen antopäivästä.

Jos todistusta ei hanki, seurauksena voi olla uhkasakko. Asiaa valvoo Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara.

Energiatodistusta ei vaadita mm. rakennuksilta, joiden pinta-ala on enintään 50 m2, vapaa-ajan asunnoilta, joita käytetään korkeintaan neljä kuukautta vuodessa, tai joita ei käytetä majoituselinkeinon harjoittamiseen tai suojelluilta rakennuksilta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.