Mainos

Omaishoitajan arkea: Puoliso muuttuu, kotona jumissa, ei takeita tuesta

Aivoinfarktin saaneen Timo T.A. Mikkosen toipuminen on nostanut omaishoidon otsikoihin. Toipilas muuttaa koko perheen elämän, kertoi omaishoitajaksi ryhtynyt Nina Mikkonen Huomenta Suomi -ohjelmassa.

– Tuttu ympäristö auttaa potilasta toipumaan, mutta vaikka ympäristö on tuttu, tilanne on uusi, kun puoliso on vaikeasti vammautunut, sanoo koulutus- ja kehittämispäällikkö Merja Kaivolainen Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry:stä.

– Siinä on paljon uuden opettelemista myös henkisellä puolella. Lisäksi puolisoiden välinen suhde muuttuu, kun toisesta tulee avun tarvitsija ja toisesta omaishoitaja.

Kaivolainen kertoo monen omaishoitajan kuvanneen tilannettaan sanoilla yleiskone ja häkkilintu. Hoivan lisäksi perheen vastuut siirtyvät omaishoitajan harteille.

– Omaishoito sitoo usein hoitajan ja koko perheen kotiin, joka tekee tilanteesta raskaan. Omaishoitajat ovat usein hyvin vastuuntuntoisia, taustalla ovat vastuu ja välittäminen. Jokaiselle omaishoitajalle toivoisi myös itsekkyyttä. Hän ei jaksa, jos ei huolehdi itsestään ensin, Kaivolainen muistuttaa.

Kaivolainen kuitenkin ymmärtää, että vie aikaa, ennen kuin omaishoitaja ehtii miettiä omaa jaksamistaan.

Taloudelliset huolet mietityttävät montaa omaishoitajaa. Tulot putoavat, kun toinen jää pois työelämästä eikä omaishoidon tukeakaan aina saa.

– Sairastaminen vie perheen talouden muutenkin tiukalle. Takeita tuesta ei ole, se on kuntakohtaista, Kaivolainen sanoo.

Katso Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry:n koulutus- ja kehittämispäällikkö Merja Kaivolaisen haastattelu: (Huomenta Suomi 2.5.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.