Olivia kertoo, miksei vietä romanttista ystävänpäivää: "Eikö niitä asioita pitäisi tehdä vuoden ympäri?"

Tästä tiedät, että sinulla on paras ystävä 1:10
Et voi kuvitella häitäsi, syntymäpäivääsi, lomiasi, keskiviikkojasi tai ylipäätään elämääsi ilman häntä… Tästä tiedät, että sinulla on paras ystävä!

Olivia ei aio viettää ystävänpäivää, koska pitää sitä lähinnä pakkopullana ja kulutusjuhlana.

Ystävänpäivää vietetään perinteisesti 14. helmikuuta. Olivia Petter ei vietä ystävänpäivää kumppaninsa kanssa. Olivian mielestä ystävänpäivässä ei ole mitään romanttista – hän pitää päivää lähinnä kulutusjuhlana.

– Tuntuu, että ystävänpäivästä on tullut vähemmän ajan kuluttamista läheisten kanssa ja enemmän pelkkää kuluttamista, Olivia kuvailee Independent-lehdessä.

"En näe seksikkyyttä seitsemän ruokalajin illallisissa"

Olivian mukaan viattomana juhlapäivänä alkanut päivä keskittyy nyt lähinnä mahtaviin kukka-asetelmiin, lahjoihin ja seksikkäisiin alusvaatteisiin.

– Monille ravintoloista tulee tähän aikaan vuodesta romantiikan tyyssijoita. Mutta niiden ajatus ystävänpäivään sopivasta ateriasta on perustavalla tavalla viallinen, Olivia kuvailee.

– En näe seksikkyyttä seitsemän ruokalajin illallisissa, joista tulee niin turvonnut olo, että haluaa vain nukahtaa. Enkä myöskään ymmärrä, miksi meitä kannustetaan ostamaan viinipulloja, jotka maksavat saman verran kuin timanttikorvakorut.

Inhoaa myös sydämenmuotoista krääsää ja suklaata

Kaupoissakaan tilanne ei miellytä Oliviaa – hyllyt kun pursuvat vaaleanpunaisella koristeltua ja sydämenmuotoista krääsää ja suklaata. Olivia uskookin brändien olettavan, että mistä tahansa tuotteesta saa romanttisen, jos sen vain valmistaa sydämen mallisena.

– Tässä ironiaa on mielestäni se, että kaikkein romanttisimmat ateriat ovat suunnittelemattomia, ne syödään kotona ja ne maksavat hyvin vähän. Romantiikkaa on ylimääräinen paahtoleipä, jonka kumppanisi tekee sinulle, että voisit ottaa sen mukaan, kun lähdet kotoa. Tai se valtava suklaalevy, jonka jaatte elokuvaa katsoessanne, Olivia kuvailee.

– Mutta ei sellaista mainosteta bussin kyljessä, koska aitoudella ei ole markkinointiosastoa.

"Miten hyvät ihmisen aikeet ovatkin, ei siinä ole mitään söpöä"

Olivian mukaan moni myös tuhlaa vähiä rahojaan lahjoihin, joihin ei oikeastaan olisi varaa – ja jotka on ostettu vain siksi, että on pakko hankkia "jotakin". Olivia itse ei halua lahjaa ystävänpäivänä.

– Miten hyvät ihmisen aikeet ovatkin, ei siinä ole mitään söpöä tai sentimentaalista, että ostaa jotakin ihmiselle vain siksi, että on pakko mukautua postikorttifirman keksimiin perinteisiin, Olivia napauttaa.

"Ne saavat edelleen ihoni kananlihalle"

Ystävänpäiväkortit saapuivat Yhdysvalloissa markkinoille jo 1800-luvulla, ja nyttemmin muutkin yritykset ovat innolla mukana trendissä. Ystävänpäivänä sosiaalinen mediakin täyttyy miljoonista julkaisuista, joissa ihmiset hehkuttavat ihania suhteitaan.

– Nyt, kun en ole sinkku, voisi olettaa, että mielipiteeni tuhansista parisuhdeselfieistä uutisvirrassani olisi muuttunut. Selfieistä, joissa on kuvatekstejä malliin "olen niin onnekas, että tapasin tämän tyypin tässä" tai "rakastan murustani, hashtag parisuhdetavoite", Olivia sanoo.

Hän kuitenkin myöntää, ettei vieläkään pidä yltiöromanttisista kuvista.

– Ne saavat edelleen ihoni kananlihalle ja minut tuntemaan yhteenkuuluvuutta sinkkujen kanssa. Heille näiden julkaisujen täytyy tuntua kuvapankkikuvilta, joissa esitellään, miltä romanssin kuuluu näyttää.

"Järjestin kerran ystävänpäivätreffit deittisovelluksen avulla..."

Sinkulle ja yksinäiselle ystävänpäivän hehkutus voi tuntua tukahduttavalta. Sinkuille tarjotaan omia sinkkutapahtumia, jotka nekin Olivia tuomitsee kauheiksi.

– Hyvin optimistisesti ja kunnianhimoisesti järjestin kerran ystävänpäivätreffit deittisovelluksen avulla. Hän ehdotti, että tapaamme iltayhdeksältä, joten luonnollisesti söin ensin jotakin ajatellen, että menemme vain drinkeille, Olivia muistaa.

Kun mies sitten saapui puoli tuntia myöhässä, hän tilasikin yllättäen ruokaa. Hämmentynyt Oliviakin tilasi ruoan, vaikka oli jo syönyt.

– Sitten olin niin turvonnut, että minun piti poistua etuajassa, koska en enää voinut istua avaamatta housujani. Se ei ollut kuvittelemani romanttinen ilta.

Nyt parisuhteessa ollessaan Olivia aikoo jättää ystävänpäivän väliin.

– Saatan olla vasta-alkaja, mutta eikö niitä asioita, joita "pitäisi" tehdä ystävänpäivänä – "ole kiltti, antelias ja rakasta kumppaniasi" – pitäisi tehdä vuoden ympäri, eikä vain siksi, että kalenteri käskee?

Lue myös:

    Uusimmat