Oliiviöljyjen laatumerkinnät kohdallaan

Suomessa myytävien oliiviöljyjen laatumerkinnöistä ei ole löytynyt epäselvyyksiä. Elintarvikevirasto tutkitutti 48 oliiviöljynäytettä, jotka kaikki vastasivat etiketissä mainittua laatuluokkaa. Luomuöljyiksi ilmoitetuissa tuotteissa ei todettu torjunta-ainejäämiä.

Tullilaboratorion tekemässä tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota erityisesti siihen, että pakkausmerkinnät ovat paikkansapitävät eikä tuotteisiin ole sekoitettu heikompilaatuisia oliiviöljyjä. Sen sijaan näytteiden kotimaisista pakkausmerkinnöistä puutteita löytyi. Suomen- ja ruotsinkieliset merkinnät puuttuivat kokonaan yhdeksästä näytteestä ja lievempiä merkintävirheitä oli 35 näytteessä.

Oliiviöljyn väärennöksiä on tullut ilmi viime vuosina Euroopassa, joten valvontaa on tehostettu. EU-komissio suositti jäsenmaille vuonna 2003 valvontaohjelmaa oliiviöljyjen aitoudesta, laadusta ja pakkausmerkintöjen paikkansapitävyydestä. Aitojen oliiviöljyjen suojaamiseksi EU-asetuksissa on erityisvaatimuksia muun muassa pakkausmerkinnöistä ja eri nimitysten edellyttämistä laatuvaatimuksista. Erityisnimityksiä ovat esimerkiksi ekstra-neitsytoliiviöljy ja neitsytoliiviöljy, jotka on puristettu suoraan oliiveista mekaanisin menetelmin.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja