Oletko surkea paketoimaan lahjoja? Ei hätää – tutkimus paljastaa, miksi se on vain hyvä juttu

Yliopiston tutkimus tuo hyviä uutisia niille, joiden antamat joululahjat näyttävät lapsen paketoimilta.

Taas on se aika vuodesta, kun pitäisi kääriä joululahjat kauniisiin paketteihin. Toiset paketoivat lahjat uskomattoman taidokkaasti, toisten taidonnäytteet eivät puolestaan juurikaan vakuuta.

Jos lahjojen paketoiminen ei koskaan ole ollut sinun juttusi ja olet turvautunut lähinnä lahjakasseihin, jotta sinun ei tarvitsisi selittää, että kyllä, olet todellakin paketoinut antamasi lahjan itse, etkä antanut tehtävää 3-vuotiaalle siskonpojallesi, Nevadan yliopisto tuo sinulle hyviä uutisia. 

Tutkijat suorittivat joukon kokeiluja selvittääkseen, kuinka paljon paketoimisen laatu oikeasti vaikuttaa lahjan vastaanottajan asenteeseen lahjaa kohtaan, kertoo Today. Yllätys, yllätys: selvisi, että täydellisesti pakatut lahjat eivät välttämättä saa lahjan saajaa sen onnellisemmaksi kuin huolimattomampi paketointi.

"Vastaanottaja voi olla vähän pettynyt"

Kun saat huonosti paketoidun lahjan rakkaalta, koet positiivisia tunteita ja arvostusta lahjanantajan näkemän vaivan vuoksi sen sijaan, että keskittyisit siihen, mitä paketin sisältä paljastuu. Toisaalta jos saat täydellisesti paketoidun lahjan, lahja sen sisällä ei aina vastaa odotuksia.

Journal of Consumer Psychology -julkaisussa esiteltyä tutkimusta johtanut Jessica Rixom kertoo Today-sivustolle, että syy tähän on se, että täydellinen, siisti paketointi luo kovempia odotuksia itse lahjalle. Tällöin on vaikeampaa vastata noita odotuksia.

– Kun lahjat on avattu, vastaanottaja voi olla vähän pettynyt, kun taas silloin, kun se on paketoitu huolimattomasti, odotukset ovat niin matalalla, että lahja on miellyttävämpi yllätys.

Tutkimuksesta paljastui myös se, että erityisesti ihmiset pitävät huolimattomasti paketoidusta lahjasta enemmän, jos se oli saatu ystävältä. Sen sijaan tuttavalta saatu täydellisesti paketoitu lahja antaa ymmärtää, että lahjan antaja arvostaa suhdetta, jolloin lahjaakin tulee arvostettua enemmän.

Rixomilla onkin neuvo lahjapakettiurakkaansa aloitteleville paketoijille: lahjanantajan kannttaa miettiä, kenelle lahja on tulossa.

– Jos se on ystävälle, ei ole ehkä välttämätöntä nähdä vaivaa lahjan täydelliseen paketoimiseen, mutta tuttavien kohdalla on ajankäytön arvoista paketoida lahjat siististi, jotta sen saaja tietää, että arvostat suhdetta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Today 

Lue myös:

    Uusimmat