Oletko nirso ruoan suhteen? Saatatkin olla supermaistaja!

Tiesitkö, että noin neljäsosa maailman ihmisistä luokitellaan supermaistajiksi? Supermaistaminen ilmenee muun muassa nirsoutena tiettyjä ruokia kohtaan.

Sanotaanko sinua usein nirsoksi? Vihaatko kitkeriä ruokia ja juomia, kuten greippiä, kahvia ja kaalia? Inhosi tiettyjä ruokia kohtaan ei välttämättä johdukaan nirsoudesta. Saatat nimittäin olla supermaistaja! Tutkimusten mukaan jopa 25 prosenttia maailman väestöstä lukeutuu supermaistajiin – ihmisiin, jotka kokevat makuelämykset vahvempina. Supermaistajilla on kielen pinnassa normaalia enemmän makunystyröitä, mikä aiheuttaa yliherkkyyttä esimerkiksi kitkeriä makuja kohtaan.

Supermaistajille myös sokeri maistuu makeammalta ja suola suolaisemmalta. Supermaistaja saattaa kokea ikäväksi makukokemukseksi esimerkiksi hiilihapotetun veden. Myös chilin kapsaisiinien sanotaan polttavan enemmän supermaistajien suussa. Jotkut supermaistajat kokevat rasvan maun erityisen kermaisena. Osa supermaistajista voi jopa erottaa maidon rasvaisuuden pienet erot.

– Supermaistajat kokevat ylipäätään kaikki maut vahvempina. Voisi sanoa, että supermaistajat elävät maailmaa neonväreissä ja normaalit maistajat pastelliväreissä, supermaistamiseen perehtynyt Floridan yliopiston professori Linda Bartoshuk toteaa

Supermaistajat muita hoikempia

Professori Bartoshukin mukaan suhteellisen iso osa ammattilaiskokeista on supermaistajia. Supermaistaminen on myös yleisempää naisilla, aasialaisilla sekä afro-amerikkalaisilla.

Tuoreiden tutkimustietojen valossa supermaistaminen ei kuitenkaan välttämättä ole terveyden kannalta hyvä juttu. Tutkijoiden mukaan supermaistajilla on usein kohonnut riski sairastua muun muassa paksusuolen syöpään. Tämä saattaa johtua siitä, että supermaistajilla on taipumus vältellä kasvisten syöntiä. Toisaalta supermaistajien on tutkimuksissa todettu olevan myös hoikempia kuin normaalit maistajat. Supermaistajat pitävät usein rasvaisia ruokia vastenmielisinä, mistä johtuen myös kilot pysyvät kurissa.

Testaa oletko supermaistaja

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja