Naapurimaassamme syödään karkkia noin 15 kiloa henkilöä kohti vuodessa. Toimittaja Hannah Goldfieldin mukaan Pohjoismaat ovat "hulluna karkkeihin", mutta Ruotsi tuntee herkut parhaiten.
– Ruotsissa jokainen lauantai on "kansallispyhä", jonka nimi on lördagsgodis, Goldfield kirjoittaa.
Sana kääntyy tarkoittamaan lauantaikarkkia. Ajatus on sama kuin suomalaisessakin karkkipäivässä eli se, että karkkia syödään vain yhtenä päivänä viikossa, ja näin suojataan esimerkiksi hammasterveyttä.
– Jokaisessa kulmakaupassa on seinän täydeltä valitse ja sekoittele -karkkilaareja, Goldfield kuvaa ruotsalaisten toimintaa.
Ruotsalaisiin karkkitapoihin sisään päässyt Goldfield kertoo ostelevansa irtokarkkeja amerikkalaisista aiheeseen vihkiytyneistä kaupoista, ja rakastavansa myös lakritsia, vaikka aluksi kammosi sitä.
Ruotsalaisomisteisen Bon Bon -karkkikaupan omistaja Robert Perssonin mukaan ruotsalaiset karkit ovat jopa "terveellisempiä" kuin amerikkalaiset, sillä amerikkalaiset karkit saattavat sisältää maissisiirappia tai trans-rasvoja. Maissisiirappia käytetään Yhdysvalloissa sakkaroosin sijaan makeuttajana esimerkiksi makeisissa.
Lauantaikarkki-idean historia tosin on synkkä, huomauttaa CNN.
1940-luvulla valtio käytti kehitysvammaisia lapsia ja aikuisia kokeissa, joissa sokerin vaikutuksia hampaisiin tutkittiin. Koehenkilöille syötettiin tahallisesti paljon makeaa, esimerkiksi toffeeta, jonka tarkoituksena oli takertua hampaisiin. Hampaille kävikin todella huonosti.
BBC hehkutti ruotsalaisten karkkipäivätapaa jo 2021.
Lehden mukaan hampaiden säästämisen lisäksi lauantaikarkkipussi opettaa omien rahojen käyttämistä ja itsenäisyyttä, kun lapsi joutuu pienestä pitäen itse laskemaan ja päättelemään, mihin viikkoraha riittää.
Katso myös: Tämä ruotsalainen olutkahvio on kielletty alle 55-vuotiailta!
1:12Tukholmassa Södermalmin kaupunginosassa on anniskeluravintola, jonne pääsevät vain yli 55-vuotiaat. Olutkahvio Uvenin omistaja Ahmet Ozdemir kertoo, että ikärajaa mietittiin pitkään.