Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Amerikkalaislehti: Karkkia kannattaisi syödä "kuten ruotsalaiset"

Irtokarkkeja kannattaisi jenkkilehden mukaan ostaa ja syödä "ruotsalaistyyliin".
Irtokarkkeja kannattaisi jenkkilehden mukaan ostaa ja syödä "ruotsalaistyyliin".All Over Press
Julkaistu 31.07.2025 20:12

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Lördagsgodisina tunnettu tapa kannattaa, kertoo jenkkilehti.

Kerroimme aiemmin, että ruotsalainen prinsessakakku valloittaa nyt Amerikan mannerta. Naapurimaamme ihailu ei merten takana pääty tähän: karkkia kannattaisi syödä kuten ruotsalaiset, jenkkilehti New Yorker kirjoittaa. 

Lue myös: Miksi kauppoihin tulee vain "samoja" karkkipusseja hieman uusilla nimillä?

Karkkia vain kerran viikossa

Naapurimaassamme syödään karkkia noin 15 kiloa henkilöä kohti vuodessa. Toimittaja Hannah Goldfieldin mukaan Pohjoismaat ovat "hulluna karkkeihin", mutta Ruotsi tuntee herkut parhaiten. 

– Ruotsissa jokainen lauantai on "kansallispyhä", jonka nimi on lördagsgodis, Goldfield kirjoittaa.

Sana kääntyy tarkoittamaan lauantaikarkkia. Ajatus on sama kuin suomalaisessakin karkkipäivässä eli se, että karkkia syödään vain yhtenä päivänä viikossa, ja näin suojataan esimerkiksi hammasterveyttä.

– Jokaisessa kulmakaupassa on seinän täydeltä valitse ja sekoittele -karkkilaareja, Goldfield kuvaa ruotsalaisten toimintaa.

Ruotsalaisiin karkkitapoihin sisään päässyt Goldfield kertoo ostelevansa irtokarkkeja amerikkalaisista aiheeseen vihkiytyneistä kaupoista, ja rakastavansa myös lakritsia, vaikka aluksi kammosi sitä.

Ruotsalaisomisteisen Bon Bon -karkkikaupan omistaja Robert Perssonin mukaan ruotsalaiset karkit ovat jopa "terveellisempiä" kuin amerikkalaiset, sillä amerikkalaiset karkit saattavat sisältää maissisiirappia tai trans-rasvoja. Maissisiirappia käytetään Yhdysvalloissa sakkaroosin sijaan makeuttajana esimerkiksi makeisissa.

Lue myös: Monelle tulee yllätyksenä, mistä karkkinimi Haribo tulee

Perinteellä synkkä historia

Lauantaikarkki-idean historia tosin on synkkä, huomauttaa CNN.

1940-luvulla valtio käytti kehitysvammaisia lapsia ja aikuisia kokeissa, joissa sokerin vaikutuksia hampaisiin tutkittiin. Koehenkilöille syötettiin tahallisesti paljon makeaa, esimerkiksi toffeeta, jonka tarkoituksena oli takertua hampaisiin. Hampaille kävikin todella huonosti.

Lue myös: Tällä kikalla karkkia kaupasta yli puolet halvemmalla

BBC: Auttaa myös itsenäisyyden opiskelussa

BBC hehkutti ruotsalaisten karkkipäivätapaa jo 2021. 

Lehden mukaan hampaiden säästämisen lisäksi lauantaikarkkipussi opettaa omien rahojen käyttämistä ja itsenäisyyttä, kun lapsi joutuu pienestä pitäen itse laskemaan ja päättelemään, mihin viikkoraha riittää.

Myös suomalaisen karkkiklassikon, Lauantaipussin, syntytarinan taustalla oli huoli lasten hampaiden terveydestä.

Lue myös:

"Markalla Oukkidoukkeja ja Merkkareita" – karkinsyönnissä tapahtunut oleellinen muutos 30 vuodessa

"Se on seksikäs! Se on ruotsalainen!" – suomalaisillekin tuttu herkku räjähti ilmiöksi jenkkilässä

Katso myös: Tämä ruotsalainen olutkahvio on kielletty alle 55-vuotiailta!

1:12Tämä ruotsalainen olutkahvio on kielletty alle 55-vuotiailtaTukholmassa Södermalmin kaupunginosassa on anniskeluravintola, jonne pääsevät vain yli 55-vuotiaat. Olutkahvio Uvenin omistaja Ahmet Ozdemir kertoo, että ikärajaa mietittiin pitkään.

Lähteet:BBC, CNN, New Yorker, Testmottagningen, Wellobe

Lisää aiheesta:

Ranskassa varoitellaan jo suomalaiskaupoistakin tutusta ilmiöstäHelsingissä voi pian saada roiman alennuksen kiinteistöverosta ja Motonet vaihtaa yllättäen nimeään – lankesitko näihin aprillipiloihin?Ravintofysiologi alkoi varastoida kasapäin roskaruokaa vuonna 2019 – pysäyttävä johtopäätösTätäkin on nyt tutkittu: Jos et mene kauppaan, et osta herkkujakaanSuomalaisten irtokarkkien syömisestä paljastui erikoinen yksityiskohta – teetkö sinäkin näin?Laitila keksi "miinusoluen" ja Helsingin metrossa tarjoillaan pian viiniä – lankesitko näihin aprillipiloihin?
MakeisetSokeriRuokaSuun terveysMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makeiset
  • 30.8.09:43
    Ruoka

    Irtokarkki, josta tuli yhtäkkiä todella suosittu – ilmiö selittää makeisten hurjaa menekkiä

  • 28.8.18:23
    Viiden jälkeen

    Suomalaiset sekosivat irtokarkeista

  • 16.8.09:44
    Ruoka

    K18- ja K12-karkit MTV:n testissä: "Ei voi suositella kenellekään"

  • 26.7.09:41
    Ruoka

    Ilmajoella tehdään poikkeuksellista salmiakkia: "Todella iso juttu"

  • 24.7.07:42
    Ruokaniksit

    Hittiniksi karkkipussin avaamiseen – Jere testasi: "Vau!"