Oletko nähnyt heitä? Europol lupaa 80 000 euroa tämän koplan käräyttävästä vinkistä

1:00
Katso videolta kolmen etsintäkuulutetun tuntomerkit. Videolla myös valvontakamerakuvaa ryöstöstä, johon kolmikon uskotaan kytkeytyneen.

Euroopan poliisiviraston ylläpitämällä "Euroopan etsityimpien rikollisten" listalla on kopla, jonka kiinni jäämiseen johtavasta vinkistä luvataan jopa 80 000 euron palkkiosumma.

Kyse on kahdesta miehestä ja yhdestä naisesta, joiden uskotaan kuuluneen aikoinaan länsisaksalaiseen äärivasemmistolaiseen RAF-terroristijärjestöön (Punainen armeijakunta).

Varsinainen etsintäkuulutus ei kuitenkaan liity toimintansa lopettaneeseen terroristijärjestöön, vaan kolmikon tehtailemiksi epäiltyihin ryöstöihin vuosien 1999 ja 2016 välillä.

Alkuperäisen etsintäkuulutuksen on antanut Saksan poliisi, jonka mukaan kuusikymppistä Ernst-Volker Staubia, viisikymppistä Burkhard Garwegia sekä kuusikymppistä Daniela Kletteä etsitään noin kymmeneen Saksassa tapahtuneeseen ryöstöön liittyen.

Jahti alkoi pieleen menneestä miljoonaryöstöstä

Saksan poliisi on etsinyt kolmikkoa kesäkuusta 2015 saakka. Saksan Bremenissä tapahtui tuolloin pieleen mennyt arvokuljetusryöstö, jonka tekijöiksi kolmikkoa epäillään. Kolmikko yritti murtautua arvokuljetusautoon, jonka kyydissä olisi ollut jopa noin miljoonan euron saalis. Rikospaikalta löydettiin DNA-jälkiä, joiden perusteella teko liitettiin entisiin RAF-terroristeihin.

Bremenin tapauksen jälkeen kolmikko on Saksan poliisin mukaan järjestänyt neljä muuta ryöstön yritystä, joista viimeisin onnistui kesäkuussa 2016 Saksan Cremlingenissä.

Koplaa epäillään kaikkiaan 12 ryöstörikoksesta tai sellaisen yrityksestä vuosien 1999-2016 välillä.

Saksan poliisi on varoittanut lähestymästä kolmikkoa, sillä etsintäkuulutetut saattavat olla vaarallisia. Mahdollisista pidätykseen johtavista vinkeistä on kuitenkin luvattu 80 000 euron löytöpalkkio.

Kolmikko aiheutti operaation Ruotsissa

Saksan poliisin mukaan on mahdollista, että kolmikko majailee Saksan sijasta jossain muualla Euroopassa, mahdollisesti jossain Saksan naapurivaltioista.

Kolmikko on aiheuttanut hämminkiä jopa Ruotsissa asti. Vuonna 2016 viranomaiset luulivat päässeensä kolmikon jäljille Hallandin alueella Etelä-Ruotsissa. Kyse oli tosin väärästä hälytyksestä.

Viranomaiset kävivät tarkistamassa kolmikon piilopaikaksi epäillyn mökin. Mökistä löytyi kuusikymppinen saksalaispariskunta, jolla ei ollut mitään tekemistä kolmikon kanssa. Ruotsin poliisioperaatiosta uutisoitiin myös Suomessa.

Terrorijärjestö haikaili kansannousua

Rote Armee Fraktion, eli RAF, toimi 1970-1990 luvuilla, ja sen järjestämissä iskuissa kuoli yli 30 ihmistä. Ryhmän pyrkimyksenä oli järjestää Saksan liittotasavallassa työväen kansannousu.

Ryhmä järisytti maata etenkin 1970-luvulla liikemiehiin ja poliitikkoihin kohdistuneilla pommi-iskuilla, sieppauksilla ja murhilla. Ryhmä on tunnettu myös perustajiensa mukaan Baader-Meinhof-ryhmänä.

Järjestö ilmoitti lopettaneensa toiminnan vuonna 1998 medialle lähettämällään kirjeellä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja