Oletko kuullut tästä vitamiinista? Sinäkin saatat kärsiä sen puutoksesta

Vitamiineista on saatavilla tänä päivänä runsaasti tietoa. Joukkoon mahtuu kuitenkin suurelle yleisölle vähemmän tunnettuja vitamiineja, kuten B12. Asiantuntija kertoo, miksi B12-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää.

B12-vitamiini ei keiku vitamiinisuositusten kärkipäässä. Asialle on luonteva syy: B12-vitamiinin saanti ravinnosta on yleensä riittävällä tasolla.

− B12-vitamiinia saa etenkin eläinkunnan tuotteista. Terveelle ihmiselle riittää normaali sekaravinto. Ongelmia tämän vitamiinin saannissa on lähinnä hyvin tiukoilla kasvissyöjillä, kuten vegaaneilla, Suomen muistiasiantuntijoiden projektijohtaja Merja Suominen kertoo.

B12-vitamiinin puutostilaan liittyy kuitenkin vakavampi tekijä: muistisairauksien taustalla voi olla kyseisen vitamiinin puute.

Muistisairauden taustalla useita tekijöitä

B12-vitamiinin puutoksen kytkös muistisairauksiin liittyy vitamiinin imeytymiseen ja hyväksikäyttöön kehossa. Tietyt sairaudet, kuten suolistosairaudet, Crohnin tauti, hoitamaton keliakia ja helikobakteeri-infektio voivat vaikeuttaa vitamiinien imeytymistä. Myös joillain lääkkeillä voi olla sama vaikutus.

Sitä, miten suuri merkitys B12-vitamiinin puutoksella on muistisairauksien takana, ei osata sanoa. Muistisairauksiin kun vaikuttaa useita tekijöitä, kuten perimä ja elintavat.

− Kotimaisen tutkimuksen mukaan suomalaisista yli 65-vuotiaista jopa 100 000 kärsii B12-vitamiinin puutteesta. Amerikkalainen tutkimus taas sanoo, että maailmalaajuisesti puutostilasta kärsiviä voi olla jopa 10 prosenttia iäkkäistä ihmisistä, Suominen selventää.

Puutostila selviää verinäytteellä

Toisin kuin monen muun vitamiinin kohdalla, B12-vitamiinin puutostila ei aiheuta mainittavia oireita. B12 varastoituu vesiliukoisuudestaan huolimatta hyvin kehoon, ja kehon varastot riittävät jopa kymmeneksi vuodeksi.

Siksi ainoa tapa selvittää mahdollinen puutostila on ottaa verinäyte.

− Tutkimuksia tehdään jo aika hyvin. Esimerkiksi kaikilta Helsingin kaupungin muistipoliklinikalle tulevilta mitataan B12-arvot. Myös terveyskeskuksista saa käytännössä tutkimuksen, Suominen sanoo.

Mikäli B12-vitamiinin imeytyminen todetaan heikoksi, potilaalle ryhdytään antamaan vitamiinia pistoksina kolmen kuukauden välein. Saman ajaa myös kuukauden kuurina otettavat suuret annokset.

− Jos kehossa on riittävästi B12-vitamiinia, voidaan olettaa, että muistisairauden puhkeaminen siirtyy myöhemmäksi tai sairaus ei puhkea lainkaan.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja