Oletko etänä enemmän työkoneella? Tutkijoiden mukaan se ei välttämättä tee työstä tehokkaampaa

Kroppa joutuu koville kotitoimistoissa – OMT-fysioterapeutti kertoo vinkit parempaan etätyöergonomiaan 11:31
Nappaa videolta vinkit parempaan etätyöergonomiaan!

Etätyö ei näyttäisi tekevän hyvää työn tuottavuuden kannalta, havaitsivat yhdysvaltaistutkijat.

Etätyöskentely näyttäisi tuoreen tutkimuksen mukaan vähentävän työn tuottavuutta. Tätä mieltä ovat Chicagon yliopiston alaisen Becker Friedman Institute -keskuksen tutkijat, jotka julkaisivat instituutin sivuilla tutkimusraportin nimeltä "Work from home & productivity: evidence from personnel & analytics data on IT professionals"

Näistä alustavista, ei vielä tieteellisessä julkaisussa julkaistuista tuloksista kertoo New York Post.

Tarkastelussa ison aasialaisfirman työntekijöitä

Tutkijat tarkastelivat eräässä aasialaisessa teknologiayrityksessä työskentelevien henkilöiden etätyöskentelytapoja huhtikuun 2019 ja elokuun 2020 välisenä aikana. Tarkastelussa oli yli 10 000 työntekijää. Tutkijat havaitsivat, että työn tehokkuus väheni etäillessä 20 prosentilla.

Työntekijät näyttivät tekevän pidempää työpäivää, mutta eivät olleet yhtä tehokkaita kuin ollessaan fyysisesti työpaikalla.

Vaikka työntekijät viettivät kotona työskennellessään 30 prosenttia enemmän aikaa töiden parissa, heidän tuottavuutensa laski. Tämä johtui tutkijoiden mukaan siitä, että he olivat enemmän palavereissa esihenkilöidensä kanssa keskustelemassa vastuistaan. Toisaalta verkostoitumista oli vähemmän, valmennusta saatiin vähemmän ja kahdenkeskiset tapaamiset työnohjaajien kanssa vähentyivät nekin.

Tutkijat ovat sitä mieltä, että etätyöstä viestinnälle ja työn koordinnoinnille koituvat kustannukset lisääntyivät merkittävästi kotoa työskentelyn aikana ja vaikuttivat osaltaan siihen, että tuottavuus laski.

Etätyö voisi sopia paremmin ei-niin-haastavaan työhön

Tutkijat huomauttivat myös, että tarkastelussa olleen nimeltä mainitsemattoman yrityksen työntekijöiden työ oli erityisen haastavaa, minkä vuoksi se olisi saattanut soveltua paremmin tehtäväksi lähityönä työpaikalla. Vähemmän haastavissa työtehtävissä olevat henkilöt, kuten asiakaspuheluita soittavat työntekijät, voisivat soveltua paremmin etätyöskentely-ympäristöön.

Tutkimuksessa kerrotaan, että tarkastellut työntekijät olivat pitkälle työssään valmennettuja. Heidän työnkuvansa sisälsi "merkittävää kognitiivista työtä", kuten uusien ohjelmistojen tai laitteistojen kehittämistä, yhteistyötä ammattilaistiimien kanssa, asiakkaiden kanssa työskentelyä sekä syventymistä innovaatioihin ja jatkuvaan parantamiseen. 

Entä lihottaako etätyö?

Lihottaako etätyö? 6:47

Lue myös:

    Uusimmat