Työnarkomaani Jonathan sai sydänkohtauksen – nämä kuusi asiaa hän otti opikseen: "Ajattelin, että se kuuluu vastuisiini"

Brittiläinen Jonathan julkaisi LinkedIn-päivityksen, jossa hän kertoi, mitä sydänkohtauksen saaminen hänelle opetti.

45-vuotias IT-alan työntekijä Jonathan Frostick työskentelee HSBC-rahoitusyhtiössä. Hän kertoi viraalihitiksi nousseessa LinkedIn-julkaisussaan huhtikuun puolivälissä, että kun hän sai sydänkohtauksen, ensimmäisenä hänen mielessään olivat työhuolet.

Jonathan kertoo, että oli istunut tuona sunnuntai-iltapäivänä valmistellakseen tulevaa työviikkoa. Yhtäkkiä hänen rintaansa alkoi puristaa. Lisäksi kaulassa ja vasemmassa kädessä oli omituisia tuntemuksia ja korvissa tuntui painetta.

– En nähnyt valon välähdystä tai elämän vilisevän silmissäni, Jonathan kirjoittaa.

– Sen sijaan ajattelin, että hitto, pitäisi nähdä pomo aamulla eikä tämä ole nyt yhtään hyvä juttu. Että miten saan rahoituksen yhteen työprojektiin ja että hitto kun en ole päivittänyt testamenttiani ja että toivottavasti vaimoni ei löydä minua kuolleena.

Jonathan meni makuuhuoneeseen, jotta pystyi asettumaan pitkäkseen. Hänen vaimonsa huomasi hänen voivan huonosti ja soitti hätänumeroon.

Nämä asiat Jonathan aikoo jatkossa tehdä toisin

Sairauskohtauksensa perusteella Jonathan kertoo aikovansa muuttaa muutaman asian jatkossa:

  1. En aio jatkossa viettää koko päivää Zoomissa
  2. Otan uuden asenteen työtäni kohtaan
  3. En aio kestää töiden suhteen mitään huonoa, elämä on siihen liian lyhyt
  4. Aion laihduttaa 15 kiloa
  5. Haluan, että jokainen päivä töissä on jollain tapaa merkityksellinen. Muussa tapauksessa vaihdan työtehtävää
  6. Haluan viettää enemmän aikaa perheeni kanssa

– Nämä asiat lähellä kuolemaa käyminen on tähän mennessä minulle opettanut, hän kirjoitti lopuksi.

Etätöissä työ- ja vapaa-aika menivät pahasti sekaisin

Bloomberg-sivuston haastattelussa Jonathan kertoo, että etätöiden merkeissä raja työ- ja vapaa-ajan välillä hämärtyi.

– Ennen lopetin työt yleensä joskus viiden ja puoli kuuden välillä. Nyt löysin itseni koneen äärestä kahdeksan aikaan perjantai-iltana ajatellen, että minun pitäisi valmistella jotain maanantaita varten ja että en ehdi. Niinpä ryhdyin tekemään hommia viikonloppuisinkin, Jonathan kertoo.

– Ajattelin, että se kuuluu vastuisiini. Luultavasti tuossa kohtaa minun kohdallani rajat alkoivat hämärtyä.

Jonathan kertoo, että töissä oli päivän aikana kohtuuttoman paljon Zoom-videopuheluita ja työpäivät saattoivat venyä 12-tuntisiksi. Etätöistä johtuva eristäytyminen alkoi sekin vaatia veronsa. 

– Emme voineet jutella asioista esimerkiksi kahvikoneen luona tai käydä ulkona kävelemässä ja puhumassa. 

Varoittava esimerkki muille

Kolmen pienen lapsen isä Jonathan kertoo, että ylitöiden tekeminen ja terveyden laiminlyönti johtivat lopulta sydänkohtaukseen. Hän toivoo, että hänen tarinansa herättäisi toiset samassa tilanteessa olevat todellisuuteen. Jonathan toivoo, että ihmiset ottaisivat työhönsä joustavamman asenteen. 

– Tämä tapahtui minulle, ja se voi tapahtua myös sinulle. 

Jonathan oli Bloombergin haastattelun aikaan toipumassa sairaalareissustaan. Hän jaksoi nousta sängystä vain muutamaksi tunniksi. 

Hän ei kuitenkaan syytä työpaikkaansa sydänkohtauksestaan. Pitkät työpäivät ja kova stressi ovat yleistä alalla muutenkin.

Työnantaja toivottaa pikaista paranemista

HSBC:n edustaja Heidi Ashley kertoo samaisessa haastattelussa, että he toivovat Jonathanille kaikkea hyvää ja pikaista paranemista. Hän kertoo, että yritys on kuluneen viime vuoden aikana panostanut paljon aiempaa enemmän työntekijöiden hyvinvointiin ja teveyteen.

– Jutun saama huomion määrä näyttää, että moni ihminen miettii tätä samaa asiaa ja rohkaisemme jokaista asettamaan oman terveytensä ja hyvinvointinsa tärkeimmäksi prioriteetikseen, hän kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat