Oletko aina käyttänyt sumuvaloja väärin – tai unohtanut käytön kokonaan?

Takasumuvalojen käyttäminen näkyvyyden huononnuttua vähentää peräänajon vaaraa.

Syksyn sateilla ja sumuisella säällä kannattaa takasumuvaloa pitää päällä. Pelkän pimeyden takia sitä ei kuitenkaan tule käyttää.

– Takasumuvaloa voi käyttää aina, kun näkyvyys on kelin takia huonontunut. Takasumuvalo varoittaa takana tulevaa esimerkiksi rajussa sadekuurossa, tiheässä räntäpyryssä tai pöllyävässä puuterilumessa, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen sanoo ja jatkaa:

– Niin sanotusti pelkällä pimeällä sumuvalot kuitenkin häikäisevät turhaan toisia tienkäyttäjiä, joten ne ovat enemmän haitaksi kuin hyödyksi.

Yksi hyvä vinkki on on käyttää omaa näkemistään ohjenuorana: Jos ei itse näe kunnolla edessä ajavaa, voi olettaa, että keli haittaa myös takana tulevankin näkyvyyttä.

Päivävalot voivat aiheuttaa ongelmia

Liikenneturva muistuttaa, että niin sanotut päivävalot voivat joissain tilanteissa vaikuttaa huonolla tavalla näkyvyyteen. Ulkona voi olla riittävän valoista, jolloin ajovalot kytkeytyvät pois päältä, vaikka keli olisi muuten huono. Tällaisessa tilanteessa olisi hyvä laittaa valot manuaalisesti päälle.

Joissain automalleissa takavalot eivät pala lainkaan päivävalojen kanssa, jonka vuoksi usein olisi hyvä laittaa auton valot päälle käsin.

---

MTV:n toimittajat väistelevät hirviä radalla 2:22

Lue myös:

    Uusimmat