"Olen homo ja olympiavoittaja" – kovia kokenut urheilutähti purskahti itkuun

4:26
MTV Uutiset Live otti kiinni olympialaisten puheenaiheisiin ja tapahtumiin paikan päältä Tokiosta.

Ison-Britannian uimahyppääjätähden Tom Daleyn suuri unelma toteutui maanantaina, kun hän voitti kauan jahtaamansa olympiakullan. Tunteikas täysosuma tuli Tokiossa Matty Leen kanssa 10 metrin kerroshyppyjen parikilpailussa.

Daley ja Lee päihittivät hopealle sijoittuneet Kiinan Cao Yuanin ja Chen Aisenin 1,23 pisteellä.

Daley oli kulkenut tähän pitkän polun ja ehtinyt voittaa kolme maailmanmestaruutta sekä viisi EM-kultaa. Ensimmäisen arvokisavoittonsa hän saavutti jo 2008, kun hän juhli 10 metrin kerroshyppyjen EM-kultaa Eindhovenissa. Hänestä tuli tuolloin 13-vuotiaana historian nuorin uimahypyn miesten Euroopan mestari. Samana vuonna Daley debytoi jo olympialaisissa 14-vuotiaana.

2009 Daley voitti 15-vuotiaana ensimmäisen MM-kultansa Roomassa 10 metrin kerroshypyissä.

Olympialaisissa Daley oli saavuttanut näitä kisoja ennen pronssia sekä Lontoossa 2012 (10 metrin kerroshypyissä) että Rio de Janeirossa (10 metrin kerroshyppyjen parikilpailussa) 2016.

Nyt, neljänsissä olympiakisoissaan, Daley juhlii 27-vuotiaana pitkän odotuksen jälkeen sitä suurinta: olympiakultaa. Saavutus sai hänet itkemään vuolaasti.

– Tunnen uskomatonta ylpeyttä sanoa, että olen homomies ja myös olympiavoittaja. Kun olin nuorempi, en uskonut saavuttavani koskaan mitään sen takia, mikä olin. Se, että olen nyt olympiavoittaja, osoittaa, että voit saavuttaa mitä tahansa, Daley sanoi medialle.

Uusin ajatuksin

Homoutensa YouTubessa vuonna 2013 julkistanut Daley tunsi nuorempana olevansa yksin ja erilainen. Hän koki, ettei täyttänyt yhteiskunnan odotuksia. Daley toivoo, että nuoret seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat voivat nykyään ajatella, että he eivät ole yksin ja että heillä on mahdollisuus mihin vain.

Daley haluaa nyt juhlistaa kultaansa perheensä ja aviomiehensä kanssa ennen kuin kilpailee 10 metrin henkilökohtaisessa kilpailussa viikon päästä perjantaina. Hän meni vuonna 2017 naimisiin yhdysvaltalaisen käsikirjoittajan Dustin Lance Blackin kanssa. Vuotta myöhemmin pariskunta sai pojan, joka nimettiin Robbieksi Daleyn vuonna 2011 kuolleen isän mukaan.

Daley on sanonut pystyneensä suhtautumaan olympialaisiin eri tavalla isäksi tulemisen jälkeen.

– Monet ovat laskeneet minut ulos, kun olen vanhempi, mutta olen parhaassa kunnossani ja Mattyn tuen kanssa meillä on ollut pysäyttämätön mielentila tänä vuonna. Ensimmäistä kertaa olen kyennyt ajattelemaan tällä tavalla.

– Tämä merkitsee uskomattoman paljon. Kaikki urheilijat tekevät niin kovasti töitä ja omistautuvat. Se, että olen olympiavoittaja neljän yrityksen jälkeen, tuntuu äärettömän erityiseltä.

Lähteet: BBC, The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja