Oikeudessa syyttömäksi todettu huutokauppakeisari: "Todella raskasta aikaa"

Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki ja hänen Heli-vaimonsa osallistuivat tiistaina oikeudenkäyntiin Jyväskylässä. 

Palsanmäkiä syytettiin tuottamuksellisesta kätkemisrikoksesta, joka olisi tapahtunut vuonna 2013. Tuolloin Palsanmäet ostivat kahdelta nuorelta mieheltä Arabian astioita, jotka myöhemmin paljastuivat anastetuiksi.

Ilta-Sanomat uutisoi tiistaina, että syyte hylättiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa ja Palsanmäet todettiin syyttömiksi. 

Aki Palsanmäki kertoo MTV.fille tapahtumien saaneen alkunsa heinäkuussa 2013, kun kaksi nuorta miestä saapuivat Palsanmäkien Uuraisilla sijaitsevan huutokaupan pihaan ja halusivat myydä Arabian astioita.

– Nuori mies oli paria viikkoa aiemmin soittanut ja kertonut, että haluaisi myydä meille isoäidiltä perittyä tavaraa. Käytiin tavarat läpi, ja miehet pyysivät niistä 1000 euroa, mikä oli aivan liian kova summa, sillä astioista suurin osa oli rikkinäisiä, Palsanmäki kertoo.

Hän pyysi paikalle vielä vaimonsa Helin, joka myös oli sitä mieltä, että astioista voisi maksaa enintään 100 euroa nuorille miehille. Lopulta kaupat tehtiin.

– Nuoret miehet olivat rauhallisia, eivät yhtään hermostuneita. He miettivät hetken, ja sitten paiskattiin kättä, ja kirjoitin kuitin kaupoista.

Heli Palsanmäki kuvasi samantien astiat, ja kuvat lisättiin huutokaupan verkkosivuille. Pari päivää myöhemmin yhteyttä otti nainen, joka kertoi astioiden olevan varastettu hänen kesämökiltään Jämsästä.

Poliisi kävi noutamassa tavarat, Palsanmäet kävivät Äänekoskella poliisin kuulustelussa sekä tunnistamassa nuoret miehet kuvien perusteella. Miehet saatiin Palsanmäen mukaan pian kiinni, ja asia jäi Palsanmäkien osalta siihen.

Puhelu haastemieheltä

Noin kolme viikkoa sitten Palsanmäet saivat kuitenkin puhelun haastemieheltä sekä kutsun saapua oikeuteen syytettynä edellämainitusta rikoksesta.

– Otettiin lakimies ja oltiin ymmällään ja järkyttyneitä asiasta, Aki Palsanmäki kuvailee parin tuntemuksia. 

Kihlakunnansyyttäjä perusteli syytettä sillä, että Palsanmäet olisivat maksaneet liian vähän astioista ja näin yrittäneet hyötyä kaupoilla. 

– Olisi ilmeisesti pitänyt ajatella, että tilanteessa on jotakin hämärää, mutta monesti tavaroista pyydetään hurjia summia. Se oli ihan normaalia kaupantekoa.

Tiistaina käydyssä oikeudenkäynnissä Palsanmäet todettiin syyttömiksi.

– Voitettiin juttu ihan täysin 10-0. Syyttäjällä ei ollut mitään perustetta hinnoille. Tuomari sanoi, että kaikki syytteet Palsanmäkiä kohtaan kumotaan. Oli huojentunut olo, huutokauppakeisari kertaa oikeudenkäyntiä.

Hän kuitenkin harmittelee sitä, että asian saama mediajulkisuus on vahingoittanut huutokaupan mainetta. 

– Pelkään, että asia jää ihmisten mieliin vain niin, että meitä syytetään jostakin rikoksesta. Saa nähdä, miten tämä vaikuttaa liiketoimintaan. Perjantaina on taas huutokauppa, tuleekohan sinne ketään, vai onko tupa täysi, Palsanmäki pohtii apeana.

Hänen mukaansa oikeudenkäyntiprosessi on ollut raskas.

– Tämä on henkisesti tosi raskasta aikaa myös Helille, kyyneleet virtasivat eilen ja vielä tänään aamullakin.

– Vielä tämä ilta kerätään voimia, ja huomenna taas tohinalla eteenpäin rinta pystyssä, Palsanmäki lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat