Tuhoisa Kalajoen metsäpalo oikeudessa – syyttäjän mukaan tupakantumppi sytytti metsäpalon

1:55
Tältä Kalajoen metsäpaloalue näytti ilmasta.

Kalanjoen tuhoisaa metsäpaloa käsiteltiin oikeudessa. Palossa tuhoutui yli 200 hehtaaria metsää – palo sai alkunsa yhdestä tupakantumpista.

Miestä syytetään yleisvaaran tuottamuksesta tai vaihtoehtoisesti varomattomasta käsittelystä. Syyttäjän mukaan palo johtui huolimattomuudesta.

Tahallinen toiminta vai huolimattomuus? 

Oulun käräjäoikeudessa käsiteltiin keskiviikkona Kalajoen metsäpaloa koskevia rikossyytteitä. Syyttäjän mukaan viimekesäinen metsäpalo sai alkunsa tupakoinnista.

Yhtä ihmistä syytetään yleisvaaran tuottamuksesta tai vaihtoehtoisesti varomattomasta käsittelystä. Syyttäjän mukaan kyse ei ole ollut tahallisesta toiminnasta, vaan huolimattomuudesta.

Syytetty kiistää syytteen

Syytetty kiistää syytteen. Myös syytetyn työnantaja katsoo, että metsäpalo ei ole johtunut työntekijän huolimattomuudesta.

Metsäpalo alkoi Kalajoen Rautiossa sijaitsevalta Mutkalammin tuulipuiston työmaalta 26. heinäkuuta 2021. Meneillään oli tien rakentaminen suon reunalla sijaitsevaan tuulipuistoon. Syytetty työskenteli työmaalla.

–  Työmaalla työtehtävissä ollessaan tupakoinut kuivassa maastossa/nevalla seurauksin, että (syytetyn) maastoon jättämästä palavasta savukkeesta on aiheutunut voimakas tulipalo, minkä seurauksena on palanut yhteensä 227 hehtaaria metsää, aiheuttaen metsän omistajille eli asianomistajille taloudellista vahinkoa, kirjoittaa syyttäjä haastehakemuksessaan.

Syyttäjä vaatii syytettynä olevalle miehelle "lyhyehköä" ehdollista vankeusrangaistusta tai "tuntuvaa" sakkorangaistusta.

Kymmenien tuhansien eurojen korvausvaatimukset

Metsäpaloa edelsi pitkä helle- ja kuivuuskausi. Kukaan ei loukkaantunut palossa, mutta se aiheutti suuret taloudelliset vahingot. Siinä tuhoutui kaikkiaan 227 hehtaaria metsää.

Korvausvaatimuksia ovat käräjäoikeuden mukaan esittäneet kolmen kiinteistön omistajat. Osa korvausvaatimuksista on kohdistettu syytettyyn mieheen, osa hänen työnantajaansa. Yhteensä korvausvaatimusten määrä on noin 76  000 euroa.

Pelastuslaitos sammutti paloa kahden viikon ajan. Sammutustöitä vaikeutti osaltaan se, että metsäpalopaikan maasto on louhikkoista ja vaikeakulkuista.

Metsäpalo oli yksi suurimmista Suomessa viime vuosikymmeninä.


4:13
Poliisi saapui kolmelta yöllä evakuoimaan Markun maastopalojen vuoksi – näin hän kuvaa tunnelmaa Kalajoella.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja