Kalajoen suuresta metsäpalosta syyte – yhtä henkilöä epäillään yleisvaaran tuottamuksesta

1:48
Tältä Kalajoen metsäpalojen sammutus näytti helikopterilentäjän silmin.

Yhtä henkilöä vastaan on nostettu syyte Kalajoen viime kesän laajan metsäpalon vuoksi, kertoo Syyttäjälaitos. Palossa tuhoutui 227 hehtaaria metsää.

Metsäpalo aiheutti suuria taloudellisia vahinkoja, mutta syyttäjän mukaan kukaan ei loukkaantunut palossa. Palo syttyi pitkän helle- ja kuivuuskauden jälkeen.

Syyttäjä nosti tiistaina syytteen yleisvaaran tuottamuksesta yhtä Mutkalammin tuulipuiston työmaalla työskennellyttä henkilöä vastaan. Epäilty on poliisin esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

– Kyse on huolimattomasta toiminnasta, ei tahallisuudesta, sanoo aluesyyttäjä Ville Rutanen STT:lle.

Juttu käsitellään aikanaan Oulun käräjäoikeuden Ylivieskan istuntopaikassa.

Sammutustyöt kestivät kaksi viikkoa

Metsäpalo alkoi Kalajoen Rautiossa sijaitsevalta työmaalta 26. heinäkuuta 2021. Poliisi on aiemmin kertonut, että palo syttyi Mutkalammin tuulipuiston työmaalla Susinevan suoalueella. Meneillään oli tien rakentaminen suon reunalla sijaitsevaan tuulipuistoon.

Jokilaaksojen pelastuslaitos sammutti maastopaloa kahden viikon ajan. Sammutustöissä oli henkilökuntaa myös muilta pelastuslaitoksilta ja sopimuspalokunnista. Mukana olivat lisäksi Puolustusvoimien virka-apuosasto sekä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen helikopterit.

Sammutustöitä vaikeutti osaltaan se, että maasto on louhikkoista ja vaikeakulkuista.

Osa paloalueesta suojeltavaksi

Pääosan palaneesta metsästä omistaa Kalajoen seurakunta. Noin 19 hehtaaria paloalueesta on yksityisten metsänomistajien metsää.

Aluesyyttäjä Rutasen mukaan asianomistajia eli vahinkoa kärsineitä tahoja on jonkin verran yli kymmenen: seurakunta, tuulipuistoyhtiö sekä yksityisiä metsänomistajia. Syyttäjä ei ota kantaa korvausvaatimuksiin, vaan asianomistajat esittävät ne itse käräjäoikeudessa.

Seurakunta on päättänyt suojella noin puolet omistamastaan palaneesta metsästä. Palanutta metsää suojellaan 106 hehtaarin verran 20 vuodeksi Metso-ohjelman kautta.

Metsäpalo oli yksi suurimmista Suomessa viime vuosikymmeninä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja