Mainos

Odotatko taaperon käyttäytyvän fiksusti? Älä turhaan – liian suuret odotukset stressaavat lasta ja vanhempaa

Vanhemmat odottavat pieneltäkin lapselta rautaisia hermoja, vaikka itsehillintä kehittyy vasta myöhempien ikävuosien aikana, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Pienen, tuhisevan nyytin kasvaessa taaperoksi, huomaavat vanhemmat, ettei lapsi ole aina pelkästään suloinen. Lapsen uhmaikä kiristää välillä koko perheen hermoja. 

Se on täysin normaalia, mutta miten on mahdollista, että hermonsa menettävät aikuiset odottavat taaperoikäisen lapsen pystyvän käsittelemään vastoinkäymiset hiiltymättä?

Yhdysvaltalainen kysely nimittäin osoitti, että suurin osa vanhemmista odottaa pieniltäkin lapsilta itsehillintää, joka ei vielä nuorella iällä ole kehittynyt.

Liian suuret odotukset häiritsevät lapsen kehitystä

Tutkimuksen mukaan yli puolet vanhemmista olettaa alle 3-vuotiaan lapsen kykenevän vastustamaan halua tehdä jotain kiellettyä. 36 prosenttia vanhemmista uskoo jo alle 2-vuotiaan kykenevän tähän. Itsehillintä kuitenkin alkaa kehittyä vasta 3–4-vuoden iässä, joten on selvää, ettei lapsi kykene vastaamaan vanhempien odotuksiin.

Kysely paljasti myös, että vanhemmat uskovat lapsen osaavan jakaa ja vuorotella muiden lasten kanssa ennen kuin täyttää kaksi vuotta. Todellisuudessa kyky jakaa asioita kehittyy myöskin vasta 3–4-vuotiaana.

Lapsen ensimmäisiä ikävuosikokemuksia korostavan ZERO to THREE -järjestön toiminnanjohtaja Matthew Melmed poimi kyselyn tuloksista tärkeitä havaintoja.

– Realistiset odotukset lapsen kyvyistä ovat ensisijaisen tärkeitä, jotta lapsen kehitys etenee normaalisti. Näin myös minimoidaan niin lapsen kuin vanhempien kokema stressi ja estetään turhautuminen siitä, että suuret odotukset eivät toteudukaan, Melmed kertoo.

Myös vanhemmilla menee hermot

Melmed neuvoo vanhempia käyttämään lapsen ensimmäiset vuodet opettamiseen, ei rankaisemiseen. Vanhempien pitää antaa armoa myös itselleen. 

Tutkimus paljasti nimittäin myös vanhempien kärsivällisyyden olevan ajoittain tiukilla lapsen menettäessä hermonsa. Ei siis huolta, et varmastikaan ole ainut, joka on joskus tiukan paikan tullen tiuskinut. Lapset oppivat vanhempien takapakeista huolimatta ja ymmärtävät omien vanhempiensa hetkittäiset hermojen menetykset viimeistään, kun saavat omia lapsia.

Lähde: Parents

***

Sen jälkeen, kun lapsi oppii käsittelemään tunteitaan, on aika oppia käsittelemään rahaa.

15:05

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.