Nyt vapisee Apple Watch: Samsungin uusin älykello on kaunista katsottavaa

Samsungin uusin ja kehittynein älykello Gear S2 tulee Suomessa myyntiin tänään. Teknavi kokeili kelloa jo etukäteen.

Berliinin IFA-messuilla loppukesällä esitelty Gear S2 on eittämättä tämän hetken kauneimpia älykelloja. Markkinoille odotetaan Huawei Watchia, joka tulee kamppailemaan samasta tittelistä.

Gear S2:n ulkonäössä miellyttää yksinkertaisuus. Kellon linjat ovat selkeät, kellotaulu on pyöreä ja se istuu ranteeseen erinomaisesti. Kello ei ole liian iso eikä näin ollen tunnu turhan painavalta kädessä. Verrattuna Apple Watchiin Samsung on onnistunut muotoilussa selvästi paremmin. Gear S2:n runko on terästä ja näyttöä suojaa Gorilla Glass 3 -erikoislasi. Kalliimpaa safiirilasia ei siis ainakaan vielä nähdä Samsungin älykelloissa.

Gear S2:n juju on pyöritettävässä kellotaulussa. Sen avulla sovellukset löytyvät näppärästi, eivätkä sormet peitä kosketusnäyttöä. Sovellukset voi avata myös näyttöä koskettamalla. Pyöritettävän renkaan etuna on myös se, että älykelloa voi ainakin teoriassa käyttää myös hansikkaat kädessä.

Kellon linjat ovat selkeät, kellotaulu on pyöreä ja se istuu ranteeseen erinomaisesti.

Käyttölittymä on helppo ja hyvin suunniteltu. Kellon oikeassa laidassa on kaksi fyysistä painiketta, joista ylempi vie edelliseen valikkoon ja alempi painike avaa sovellusvalikon. Apple Watchin käyttöliittymään verrattuna Samsung on onnistunut selvästi paremmin.

Samsung tuo Suomessa myyntiin kaksi eri versiota: Gear S2:n ja Gear S2 Classicin. Hieman kalliimpi Classic eroaa rinnakkaismallista aavistuksen pienemmällä kellotaulun halkaisijalla ja tuella standardirannekkeille. Gear S2:n pikakiinnityksellä varustettu ranneke on Samsungin omaa kaliiberia, eikä sitä voi vaihtaa kaupan rannekkeisiin.

Harmittavasti itsenäisenä, ilman älypuhelinyhteyttä toimiva 3G-malli ei ilmeisesti ole tulossa Suomeen lainkaan. 3G-mallissa on myös gps-paikannus, joka nyt Suomessa myyntiin tulevista malleista puuttuu. Tässä mielessä Gear S2 on melko samalla viivalla Apple Watchin kanssa, josta niin ikään puuttuu oma gps-vastaanotin.

Harmittavasti itsenäisenä, ilman älypuhelinyhteyttä toimiva 3G-malli ei ilmeisesti ole tulossa Suomeen lainkaan.

Gear S2 ladataan Apple Watchin tavoin langattomasti lataustelineessä. Akun kestossa Gear S2 peittoaa Apple Watchin, sillä siinä riittää potkua parhaimmillaan kolmeksi päiväksi. Tätä voi pitää hyvänä saavutuksena, sillä akun kesto on nykyisten älykellojen suurin pullonkaula.

Gear S2:n asetuksia ja kellon käyttöliittymän määrityksiä ohjataan Samsungin omalla Gear Manager -sovelluksella. Sovelluksesta käsin voi tehdä muun muassa omia kellotauluja. Kellotaulua voi vaihtaa myös painamalla pitkään Gear S2:n näyttöä.

Gear S2 mittaa Apple Watchin tavoin sykkeen käyttäjänsä ranteesta. Akun kesto on pitkälti kiinni siitä, miten paljon sykemittausta käytetään. Aktiivinen kuntoilija voi valita, käyttääkö Samsungin omaa S Health -sovellusta vai etenkin juoksijalle tarkoitettua Nike+ -ohjelmaa.

Juoksulenkin aikana voi kuunnella kelloon tallennettua musiikkia. Gear S2 toimii itsenäisenä musiikkisoittimena, kunhan kappaleet on tallennettu kahden gigatavun suuruiseen muistiin.

Kello seuraa askelten määrää, päivittäistä aktiivisuutta ja kannustaa käyttäjää liikkumaan silloin, kun tämä on viettänyt liian pitkään aikaa paikallaan. Kelloon voi merkitä myös esimerkiksi päivän aikana juotujen vesilasillisten sekä kahvikupillisten määrän. S Healthin asetuksista voi kätevästi määritellä, miten usein kello mittaa sykkeen. S Healthissa voi valita itselleen soveltuvan lajin, esimerkiksi pyöräilyn, vaelluksen, kävelyn tai juoksun. Kello muuttaa suorituksen tarkkailua lajivalinnan mukaan.

Gear S2:n etuna on sen osittainen vesitiiviys. Kellon kanssa voi hikoilla ja mennä suihkuun. Uimista ei kuitenkaan suositella.

Käyttöjärjestelmä on helpommin omaksuttava kuin Android Wear ja toimii nopeasti.

Samsung on valinnut Gear S2:n käyttöjärjestelmäksi yhdessä Intelin kanssa suunnitellun Tizenin. Käyttöjärjestelmä on helpommin omaksuttava kuin Android Wear ja toimii nopeasti. Tizenin haasteena on kuitenkin selvästi pienempi sovellusvalikoima kuin Android Wear -kelloissa ja Apple Watchissa. Sovellusmäärä todennäköisesti kasvaa vähitellen, mutta tällä hetkellä esimerkiksi kotimaisia sovelluksia ei ole tarjolla lainkaan.

Tykkäsimme

  • Muotoilu
  • Helppo käyttöliittymä

Emme tykänneet

  • Ei omaa gps-paikannusta
  • Sovellustarjonta on vielä arvoitus

Tällä hetkellä sovelluksia on noin 1000 kappaletta, mutta merkittävä osa niistä ei tarjoa käyttäjälle kovin suurta iloa. Esiasennettuna Gear S2:sta löytyy muun muassa CNN:n ja Bloombergin uutissovellukset. Nämä eivät kuitenkaan ole kotimaan uutisista kiinnostuneiden kannalta kovin oleellisia.

Gear S2 maksaa 349 euroa ja Classic-version hinta on 399 euroa. Gear S2 toimii myös muissa kuin Samsungin älypuhelinmalleissa, kunhan puhelimessa on vähintään Android 4.4 -versio.

Lue myös:

    Uusimmat