Mainos

Nyt tulee wow-arkkitehtuuria: saunalenkin voi juosta katolla

(Kuva: © Steven Holl Architects / Vesa Honkonen Architects)

Helsingin Taka-Töölöön rakennettaan poikkeuksellinen kerrostalo, jonka ovat suunnitelleet Kiasman arkkitehdit Steven Holl ja Vesa Honkonen.

- Kiasmassa toimin Hollin auttavana kätenä, mutta tämä on ensimmäinen rakennettava talo, jossa teemme yhteistyötä tasavertaisina arkkitehteinä, Honkonen kertoo.

Kerrostalosta tulee suomalaisttain varsin poikkeuksellinen. Se ei ole suorakulmainen laatikko, vaan korkeudeltaan vaihteleva ja tontilla mutkitteleva talo. Kerrostalon korkeus vaihtelee 10-25 metrin välillä, sillä kerroksia talossa on kahdesta seitsemään.

Poikkeuksellista on myös kattotason ratkaisu.

- Kattohan on nouseva, ja sinne on suunnitteilla lenkkipolku, jota asukkaat voivat juosta, Honkonen kertoo.

- Lenkkipolulta voi sitten mennä suoraan yhteissaunaan, joka sijaitsee myös kattotasolla. Steven Holl tuntee hyvin suomalaisen saunakulttuurin.

Taivallahden kasarmien viereen sijoittuva talo on julkisivultaan lasia. Julkisivun väri vaihtelee sään mukaan.

- Taloa voisi verrata liskoon, joka on myös sään mukaan väriään vaihtava, orgaaninen olento, Honkonen sanoo.

Asuntoja kerrostaloon valmistuu joitakin kymmeniä, ja niiden minimikeskipinta-ala on 75 neliömetriä. Yksiöitä taloon tuskin tulee.

Kansainvälisen kilpailun satoa

Rakennuksen suunnittelusta järjestettiin kansainvälinen suunnittelukilpailu, jonka amerikkalainen Steven Holl voitti yhteistyössä suomalaisen Vesa Honkosen kanssa.

- Ehdotus edustaa juuri sellaista laadukasta, kokeilevaa ja erilaista asuinrakentamista, jota Helsinkiin on kauan kaivattu, sanoo arkkitehti Janne Prokkola Helsingin kaupungilta.

Asuntojen sisätilat ovat poikkeuksellisen muunneltavia. Niissä on muun muassa siirreltäviä ja käännettäviä seiniä.

- Olemme panostaneet paljon siihen, että jokaisesta asunnosta olisi mahdollisimman hieno näkymä ulos. Tonttihan on sikäli hankala, että talo on kaikkialta toisten talojen ympäröimä. Panostamme siihen, että asunnossa luonnonvalo on merkittävässä osassa, Honkonen kertoo.

Taloa alkaa markkinoida Senaatti-kiinteistöt. Aikaisimmillaan taloa päästään rakentamaan jo ensi vuonna.

Talosuunnitelmat ovat esillä torstaina, kun Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee Taivallahden entisen kasarmialueen asemakaavaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.