"Nyt on mitta täynnä" – Tre Kronorin rämpinen vuodesta toiseen vetää jo hiljaiseksi

Jääkiekkoilun pohjoismaiset mahtimaat Suomi ja Ruotsi kokivat Tampereen ja Riian jaetuissa miesten MM-kisoissa yhteisen haaksirikon. Kummankin turnaustie katkesi torstaina puolivälierätappioihin.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Puolivälierätappio palautti Leijonat karuun arkeen, sillä Suomen kolmien edellisten MM-kisojen saalis oli kaksi maailmanmestaruutta ja yksi hopea.

Vielä karvaammin hävitty puolivälierä ja putoaminen kirvelivät Ruotsia. Kaksinkertainen olympiavoittaja ja 11 kertaa maailmanmestaruuden voittanut maa karsiutui MM-mitalipeleistä neljännen kerran peräkkäin.

Kokenut jääkiekkokirjoittaja, Aftonbladetin toimittaja Mats Wennerholm vertasi Ruotsin Latvian-tappiota Salt Lake Cityn olympiaturnauksen fiaskoon vuonna 2002. Silloin Ruotsi putosi mitalipeleistä hävittyään puolivälierissä Valko-Venäjälle.

– Kuinka monta (fiaskoa) lisää Ruotsin jääkiekkoilu kestää? Wennerholm kysyi Aftonbladetin kolumnissaan.

Maailmanmestari jyrähti

Ylpeys kävi Wennerholmillakin lankeemuksen edellä. Hän ei kertomansa mukaan vaivautunut edes matkustamaan Ruotsin alkulohkokaupunki Tampereelta Riikaan, jossa Latvia isännöi torstaina Ruotsia MM-puolivälierässä.

Tre Kronorin piti lakaista Latvia tieltään vaivatta ja palata sen jälkeen Tampereelle.

Vielä vuosina 2017 ja 2018 Ruotsin maajoukkuekiekossa kaikki näytti erinomaiselta. Maa voitti peräkkäiset maailmanmestaruudet Saksassa ja Tanskassa. Sen jälkeen on ollut vaikeaa.

Ongelmien huippu oli toissavuotinen MM-turnaus, jossa Ruotsi karsiutui tyystin pudotuspeleistä ja jäi katastrofaalisesti yhdeksänneksi.

Ruotsin kompurointi MM-jäällä jatkuu vuodesta toiseen. Sen sijoitukset vuodesta 2019 lähtien ovat 5:s, 9:s, 6:s ja 6:s. Lisäksi se jäi Pekingin olympialaisissa neljänneksi. 

– Nyt on mitta täynnä, jyrähti vuosina 1987 ja 1991 maailmanmestaruuden voittanut Ruotsin maajoukkuehyökkääjä Jonas Bergqvist Expressenissä.

Maalikooste: Ruotsi - Latvia 3:52
Maalikooste: Ruotsi-Latvia. 

Lue myös:

    Uusimmat