Leijonille massiivinen pettymys MM-puolivälierässä, armoton Kanada jyräsi mitalipeleihin – näin ottelu eteni

Leijonien toinen peräkkäinen MM-kotiturnaus päättyi valtavaan pettymykseen, kun Kanada torppasi Suomen ulos mitalipeleistä puolivälieräottelussa lukemin 4–1. MTV Urheilu seurasi ottelua tässä artikkelissa.

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Suomi aloitti ottelun vahvasti, mutta Kanada iski ensin. Jack Quinn yllätti Emil Larmin seitsemän minuutin pelin jälkeen.

Toisessa erässä Leijonilla oli lukuisia huippupaikkoja, mutta Kanada puolusti tylysti ja iski kun oli paikka. Samuel Blais lisäsi Kanadan johtoa ottelun puolivälissä.

Päätöserässä kylmä suihku yltyi, kun Michael Carcone niittasi ratkaisulta tuntuneen 3–0-maalin ajassa 42:54.

Suomi jäi päätöserässä pääosin ilman laatupaikkoja. Teemu Hartikainen raivasi väkisin kavennusosuman kolme minuuttia ennen päätöstä. Tyler Toffoli iski loppulukemat vain hetkeä myöhemmin tyhjiin.

Suomi tippuu ulos välieristä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2018. Leijonien MM-turnaus jäi kokonaisuudessaan vaisuksi. Suomi jäi ilman voittoa jääkiekon "isoista maista" (Kanada, USA, Ruotsi, Tshekki, Venäjä) ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2005 MM-kisojen.

Kanada kohtaa MM-välierässä maagiseen yllätykseen venyneen Latvian, joka kaatoi Riiassa Ruotsin 3–1. Toisessa parissa kohtaavat USA ja Saksa.

Kanada–Suomi 4–1 (1-0, 1-0, 2-1)

60 min: OTTELU ON PÄÄTTYNYT. Suomen turnaus on tässä. Kanada jatkaa mitalipeleihin 4–1-voitolla.

19. min: Suomi pelaa edelleen ilman Larmia. Aloitus Kanadan päässä, kun peliä jäljellä 85 sekuntia.

18. min. MAALI! Tyler Toffoli niittaa lopullisen ratkaisun tyhjiin ajassa 57:42. Leijonien turnaus on päättymässä puolivälierään.

17. min: MAALI! Suomi kaventaa ilman maalivahtia ajassa 56:52! Teemu Hartikainen niittaa kiekon väkisin reppuun maalin kulmalta. Kamppailu yltyy.

16. min: Viimeinen vitonen käynnissä. Suomi pyöritti hyvän pätkän Kanadan päädyssä, mutta edelleen ykkössektorin paikat puuttuvat.

11. min: alle 10 minuuttia jäljellä. Suomelta puuttuvat päätöserästä kaikki laatupaikat. Kanada tekee loistavaa työtä.

9. min: Suomi ei saa takaa-ajoa käynnistymään. Kanada puolustaa loistavasti. Joukkue ottaa ylhäältä asti kiinni suomalaispelaajiin.

6. min: Mikko Lehtosella hyvä vetopaikka, mutta laukaus menee ohi. Kanada saa vastahyökkäyksen, jonka Larmi torjuu.

3. min: MAALI! Kanada iskee kolmannen. Michael Carcone tekee ajassa 42:54. Nyt on mittava matka Leijonilla edessä.

2. min: Myös muita kenttiä on muutettu päätöserään. Ahti Oksanen on nostettu kolmanteen kenttään. Harri Pesonen pudotettu neloseen. Erän alku tunnustelevaa.

1. min: Ykköskenttä veivattu uusiksi. Mannisen ja Rantasen kanssa nyt Kakko. Hartikainen tästä nyt sivussa. "Härski" ottanut Kakon paikan kakkoskentästä.

1. min: Tästä se lähtee, erä, jossa Leijonien on pakko onnistua, jottei MM-turnaus katkea kesken kaiken. Kiekko on jäässä. 20 minuuttia aikaa lanata vähintään kaksi laattaa sisään.

3. erä

20.00: Toinen erä on päättynyt. Leijonat on kovan paikan edessä päätöserässä, kun takamatka on kaksi maalia. Paikkoja on ollut aivan riittävästi. Montembeault`lla 19 torjuntaa tähän mennessä. Larmi kopannut 16 kertaa, mutta kaksi selän takana.

16. min: Suomen paketti rakoilee, Kanadakin pääsee ylivoimahyökkäyksiin. Vajaat neljä minuuttia jäljellä toista erää.

14. min: Kakko läpiajossa, mutta ratkaisu jää heikoksi. Jälkitilanteesta Suomelle painetta.

11. min: MAALI! Kanada menee 2–0-johtoon ajassa 30:45. Joukkue pääsee hyökkäämään kolmella yhtä vastaan. Sammy Blais viimeistelee, kun tilaa on. Larmi on voimaton.

10. min: Asetelmat ovat tasoittuneet, Kanada on saanut kiekollisesta pelistä kiinni. Suomi joutui puolustamaan. Kanadan Adam Fantilli pääsee yksin läpi, mutta Larmi pelastaa. Tilanteen jälkeen Fantilli ajautuu ikävästi laitaan, mutta samalla kanukkihyökkääjä on Larmin alueella. Aloitus keskialueella.

7. min: Aivan jäätävä pyöritys Suomelta heti perään. Tasoitusmaali antaa edelleen odottaa itseään. Kakko pääsee kokeilemaan aivan maalin edestä. Laukaukset 5–1 Suomelle toisessa erässä.

6. min: Rantanen järjestää upeat veivit, selässä saa roikkua rajusti ilman rangaistusta. Rantasen laukaus ei päädy maaliin. Erän alku on ollut täysin Leijonien.

3. min: Suomelta väkevä alku erään. Armian johdolla kolmoskenttä painaa pitkän pyörityksen, jonka Kanada joutuu purkamaan pitkän kiekon turvin.

1. min: Kiekko on jäässä.

Leijonien apuvalmentaja Ari-Pekka Selin oli tyytyväinen Suomen avaukseen, vaikka tappioasema on totta.

– Eka erä oli meiltä hyvä. Päästiin hyviin vauhteihin. Kamppailuvaade on tosi korkea. On saatava peli Kanadan selustaan, Selin linjaa.

2. erä

20:00: Ensimmäinen erä on päättynyt. Kanada johtaa 1–0, mutta erä oli tapahtumien valossa Leijonien hallintaa. Larmilla kahdeksan torjuntaa, Montembeaut koppaa kymmenen.

19. min: Suomen ykköskolmikko luo upean rintamahyökkäyksen, josta Hartikainen pääsee ampumaan. Montembeault kestää.

16. min: Leijonat painoi kakkosylivoiman voimin puolitoista minuuttia pakkopeliä, mutta Kanada kestää. Nyt saatiin laukauksiakin. Ei kuitenkaan onnistumisia tälläkään miesylivoimalla.

14. min: Kanadan Montembeaultille vihelletään erikoinen rangaistus pelin viivyttämisestä. Hän sulkee kiekon uudelleen sen jälkeen, kun on jo ottanut sen räpylästään esiin. Leijonille ylivoimaa ajassa 13:34.

13. min: Leijonilta hyvä parin minuutin jakso. Kakkoskenttä ja Björnisen nelonen saavat mylläkkää aikaiseksi, mutta laukaukset uupuvat pääosin.

11. min: Larmi pelastaa Leijonat toiselta takaiskulta. Kanada on ottanut nyt painetta pelistä. Vihellyksen jälkeen kanadalaishyökkääjä pyyhkäisee lumet Larmin niskaan. Asiasta muistutellaan Leijonien toimesta.

8. min: MAALI! Kanada iskee ensin. Jack Quinnin laukaus uppoaa ohi Larmin ajassa 7:12. Kiekko lipsahtaa suomalaisvahdille ehkä aavistuksen helposti.

6. min: Suomi ei saa varsinaista pakkopeliä aikaan ylivoiman aikana, mutta Kaapo Kakolla on yksi mainio nousu laidasta, jonka Kanadan maalilla Samuel Montembeault torjuu. Heti rangaistuksen päätyttyä Kanadalla kenties ottelun paras maalipaikka, mutta Larmi kestää one timer -laukauksen.

4. min: Kanadalle kakkua. Puolustaja Tyler Myers estämisestä istumaan ajassa 3.34.

3. min: Suomen nelosketju saa hyvän paineen Kanadan päähän. Ahti Oksanen pääsee ohjaamaan hyvästä paikasta, mutta kiekko ohjautuu ohi.

1. min: OTTELU ON KÄYNNISSÄ! Suomen avauskentällinen on tuttu. Pakkiparina Ohtamaa-Lehtonen, hyökkäyskolmikon muodostavat avauskiekon pudotukseen Hartikainen-Manninen-Rantanen. Maalilla siis Emil Larmi.

1. erä

Klo 20.15: Viitisen minuuttia ottelun alkuun. Mikko Rantanen on Suomen hyökkääjistä ainoa, joka on pelannut kaikki ottelut, mutta ei ole osunut tolppien väliin. Alkusarjassa Rantanen keskittyi lättyosastoon tehopistein 0+8. Onko tämä se ilta, kun Rantanen laittaa laatan itsekin pussiin?

Klo 20.10: Jukka Jalonen kommentoi asetelmia juuri ennen ottelun alkua C Morella:

– Täysillä ja rennosti. Tehdään yhdessä voittavia asioita. Tiivisti pitää hyökätä, kun Kanadalla on oma tapansa karvata.

– Mennään sillä sapluunalla, mitä ollaan opeteltu. Mitä paremmin sitä toteutetaan, niin sitä todennäköisemmin voitetaan, Jalonen linjaa.

Klo 20.07: C Moren asiantuntija Sami Kapanen seurasi Kanadan otteita useamman kamppailun verran Riiassa. Joukkue voitti alkulohkopeleistään viisi seitsemästä. Kanada hävisi yllättäen Norjalle, mutta Tshekki kaatui lohkon päätöspelissä.

– Sveitsiä vastaan ei mitään palaa. Norja-peli oli heiltä pettymys. Sen jälkeen Tshekki-pelissä nähtiin, että kun tullaan ratkaisupeleihin, niin he alkavat pelaamaan, Kapanen kertaa.

Klo 20.02: Kanadan joukkue ei ehkä ole se kaikkein nimekkäin, mutta iskukykyä siltä löytyy. Joukkuetta johtaa kapteenin roolissa NHL-tähti Tyler Toffoli, jolla on takanaan uransa tehokkain NHL-sesonki. Puolustuksen isäntä on Tyler Myers, joka on pelannut taalaliigaa yli 900 matsia. Kokoa on saman verran kuin Marko Anttilalla, eli 203 senttimetriä.

Klo 19.55: Suomi ja Kanada eivät ole kohdanneet näin aikaisessa vaiheessa pitkään aikaan MM-turnauksen pudotuspeleissä. Kolmissa edellisissä kekkereissä maat ovat ratkoneet finaalissa paremmuuttaan. Edellinen puolivälieräkohtaaminen on yhdeksän vuoden takaa.