"Nyt asiakas muuttuu siniseksi" – poliisi ja vartijat syytteessä putkaan viedyn törkeästä pahoinpitelystä, mies jouduttiin elvyttämään

Yhtä poliisia ja kahta vartijaa syytetään putkaan tuodun miehen törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta Lahdessa. Asian käsittely alkoi tänään Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Epäillyt ovat syntyneet 1980-luvulla.

Miestä syytetään lyödyn useita kertoja, ja häntä jouduttiin tapahtuneen jälkeen elvyttämään hänen mentyään elottomaksi. Tapaus sattui Lahden pääpoliisiaseman kiinniotettujen säilytystilassa viime vuoden helmikuussa.

Päihtynyt vuonna 1990 syntynyt mies oli alkanut vastustella viranomaisia poliisiautosta otettaessa, ja poliisi oli vartioiden kanssa käyttänyt voimakeinoja tämän taltuttamiseen. Mies muun muassa raudoitettiin ja sidottiin bodycuff-välineellä. Tilanne kesti kokonaisuudessaan lähes vartin.

– Vartija - - ilmoitti, että nyt asiakas muuttuu siniseksi tai ei hengitä, en nyt sanatarkkaan muista, miten se ilmoitettiin, yksi todistaja kuvailee tapahtunutta.

"Kaveri oli aivan raivohullu"

Poliisi ja vartijat pidätettiin virastaan tapahtuneen johdosta. Kuulustelupöytäkirjojen mukaan he kiistävät rikokset, kertoen miehen vastustelleen hyvin voimakkaasti ja kovan kivunsietokyvyn vuoksi pistäneen vastaan poikkeuksellisella tavalla.

– Kaveri laittoi vastaan kaikin voimin aivan kuin nurkkaan ahdistettu eläin. Yritimme rauhoitella häntä sanallisesti kaikin tavoin, mutta kaveri ei ottanut mitään vastaan. Kaveri oli aivan raivohullu. Tilanteessa ei ollut useita poliisipartioita paikalla siksi, että meistä on kiva pahoinpidellä asiakkaita, vaan siksi, että se olisi ollut työturvallista asiakkaalle ja henkilökunnalle ja asia hoidettaisiin turvallisesti, tapauksessa syytettynä oleva poliisi sanoi kuulusteluissa.

Hän kiistää lyöneensä miestä, sanoen kyseessä olleen työntämisestä tai tuuppaamisesta. Samaan aikaan ainakin yksi paikalla olleista todistajista kertoo nähneensä poliisin lyöneen miestä.

Elottomaksi mennyttä miestä kuulusteltiin tapahtuneen jälkeen epäiltynä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta epäiltynä. Asiakirjoista ei käy ilmi, miten tämä rikosasia on edennyt.

Mies kertoo menettäneensä luoton poliisiin

Miehellä itsellään ei ole tapahtumista muistikuvia. Hän kertoi kuulusteluissa olleensa viettämässä iltaa yökerhossa viinaa juoden ja herättyään myöhemmin sairaalasta, jonne hänet oli poliisilaitoksen tapahtumien vuoksi viety. Mies kertoi juopotelleensa tuolloin pari päivää.

Kuulusteluissa kävi selvästi ilmi, että mies oli järkyttynyt tapauksesta. Hän totesi valvontakameravideon nähtyään, että muut paikalla työtä tehneet ikään kuin kerääntyivät seuraamaan tapahtumaa ”yleisenä hupina”.

– Minulla ei ole poliisiin mitään luottamusta. Minulla ei ole aikaisempaa rikollista taustaa, mutta minua on kohdeltu kuin taparikollista, mies totesi kuulusteluissa.

Lue myös:

    Uusimmat