Poliisit kaatoivat miehen maahan niin, että tältä meni lonkka sijoiltaan – katso videolta, millaisista toimista KKO tuomitsi poliisit sakkoihin

Näin tuomitut kuopiolaispoliisit kohtelivat kiinniotettua miestä 2:17
Katso videolta, miten tapaus eteni.

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut kaksi itäsuomalaista poliisimiestä sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomio liittyy aamuyöllä ravintolan lähistöltä kiinni otetun miehen kohteluun Kuopiossa keväällä 2014.

Kiinni otettu mies vietiin yöksi putkaan. Säilöönoton turvallisuustarkastuksen yhteydessä poliisit kaatoivat miehen maahan siten, että tämän lonkkanivel meni sijoiltaan. Mies vietiin ambulanssilla hoitoon vasta sitten, kun hän oli ollut 11 tuntia putkassa.

KKO katsoi poliisimiesten syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomisen lisäksi vammantuottamukseen. Korkeimman oikeuden mukaan poliisimiehet laiminlöivät lääkärinavun hankkimisen. KKO:n mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut tahallisuus, vaan huolimattomuus.

Molemmat poliisit kertoivat oikeudessa, että kiinni otettu mies ei ollut maahan kaatamisen yhteydessä tai putkaan vietäessä valittanut kivusta tai ilmaissut mitenkään loukkaantuneensa. KKO toteaa kuitenkin, että heidän olisi pitänyt varmistua siitä, että maahan kaataminen ei ollut aiheuttanut miehelle vammoja.

Kiinniottamiselle oli KKO:n mukaan perustelut

Korkein oikeus katsoi, että miehen kiinniottamiselle oli perustelut. Siksi oikeus hylkäsi syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vapaudenriistosta siltä osin kuin poliisimiesten oli väitetty ottaneen miehen kiinni ilman lakiin perustuvaa syytä.

KKO:n mukaan selvitysten perusteella oli mahdollista, että mies oli ennen kiinniottamista käyttäytynyt aggressiivisesti poliisipartiota kohtaan ja kuljetuksen aikana hakannut ja potkinut poliisiautoa.

Toinen poliiseista käytti tuomion mukaan lisäksi epäasiallista kieltä puhuessaan kahdelle henkilölle, jotka olivat kiinni otetun miehen seurassa. KKO:n mukaan poliisi syyllistyi tässä tilanteessa virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Korkein oikeus tuomitsi epäasiallista kieltä käyttäneen poliisimiehen 35 päiväsakkoon ja toisen 30 päiväsakkoon. Heidän tuloillaan 35 päiväsakkoa saanut joutuu maksamaan 1 190 euroa ja 30 päiväsakkoa saanut 840 euroa.

Hovioikeus oli tuominnut poliisit maksamaan loukkaantuneelle miehelle yhteensä 5 500 euron korvaukset. Korkein oikeus hylkäsi korvausvaatimuksen, koska poliisimiehet KKO:n mukaan toimivat tuottamuksellisesti eivätkä tahallisesti.

Aiemmin käräjäoikeus oli hylännyt kaikki syytteet. Hovioikeus taas oli tuominnut toisen poliiseista 60 ja toisen 80 päiväsakkoon.

16.4.2020 kello 12.01: Juttua muokattu korvausten osalta. Toisin kuin jutussa aiemmin oli, poliisit eivät joudu maksamaan korvauksia loukkaantunelle miehelle.

Lue myös:

    Uusimmat