Nuorten omakotiurakka loppusuoralla

Ennen kesätaukoamme on aika tehdä yhteenvetoa myös tosinuorten omakotirakentajien taloproktesta. Varsin valmistahan siellä alkaa olla ja tapetointikin on jo osin aloitettu. Listoitusta puuttuu joistain kohdin, samoin muutama väliovi ja lattioista parketit. Unelma alkaa siis olla hyvin lähellä toteutumistaan.

"Aika pitkälti meni kuten suunniteltiin," Ari summaa. "Suurimmat vaikeudet olivat aivan alussa, suunnittelupuolella ja ne johtuivat ihan omasta tietämättömyydestämme. Kunnon valvojan puuttuminen siinä vaiheessa teki asioista liian raskaita. Kyllä suunnittelu on kaiken aa ja oo."

Ylitsepääsemättömiä tehtäviä ei eteen ole tullut. Ari päätti heti alussa antaa sovinnolla kaiken sellaisen ammattilaisten tehtäväksi, johon hän tiesi itse olevansa kädetön. Sen, minkä tiesi osaavansa, hän päätti tehdä itse ja se on tullut tehdyksi.

"Hankaliakin paikkoja oli, mutta lisää oppi koko ajan tehdessä. Eniten tökki ehkä laatoitus. Siinä on oltava niin tarkkana, kun tehdään näkyvää pintaa."

Budjetti asetettiin alussa 160 - 180 000 euroon. Nyt ollaan aivan ylärajalla, joten se tullaan hiukan ylittämään - mutta tähän on hyvä syy: autotalli. Se ei sisältynyt alkuperäiseen suunnitelmaan, mutta välittömästi koneiden ilmestyttyä tontille täyttöjä tekemään kävi selväksi, että nyt on oikea aika toteuttaa myös se. Myöhemmin ja erikseen tehtynä tallin hinta olisi ollut aivan eri luokkaa. Ilman tätä ylimääräistä erää budjetti pysyisi aivan oikeassa haarukassaan.

Mutta kyllä jokaiselle rakentajalle niin tuttuja heräteostoksiakin on tullut tehtyä:

"Toinen huomattava ylitys tuli saunasta. Alkuperäisessä talotoimituksessa semmoinen kyllä tuli, mutta yksillä messuilla tuli nähtyä mallisauna ja se oli siltä osin menoa. Lasitiiliseinät ja lasiovet ovat kalliita!"

Myös kalustukset ja laatoituksent menivät hiukan yli:

"Sitä kun katsoo, että tämähän on nätimpi ja maksaakin vain pari euroa enemmän neliöltä ja kun niitä neliöitä on aika monta, niin kyllä viimeistelyyn saa rahaa menemään."

Maija on ollut vastuussa sisustuksen väreistä ja materiaaleista. Ainoa Arille suotu valinta olivat sähkökatkaisijat. Nekin poikkeavat aika tavalla perusmalleista, ovat tyylikkäät ja sopivat hyvin muuhun kokonaisuuteen - mutta ei niitäkään aivan perusmallin hinnalla saatu.

Saunassa oli käydä hullusti. Kiukaan sauojaetäisyydet jäivät liian pieniksi. Kiukaan valmistaja antoi sitten ohjeeksi vuorata kiukaan kylki ja lauteen suojakaiteet vuolukivellä, jolloin homma saatiin menemään normien mukaisesti. Palotarkastaja mitä todennäköisimmin tulee tämän hyväksymään, sillä onhan ne toteutettu valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Talo tulee valmistumaan kesäksi. Syksyllä käymme sitten kylässä ja katsomme, minkälainen siitä lopulta tuli.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja