Nuorten halut asunnon ostamiseen romahtaneet – tutkimus paljastaa karun muutoksen vain kahdessa vuodessa

Nuorten, korkeakoulutettujen suomalaisten into ostaa omistusasunto on hiipunut merkittävästi parissa vuodessa. Danske Bank teetti tutkimuksen, joka kertoo ensiasunnon ostajien pelästyneen esimerkiksi nopeasti nousseita korkoja.

Tänä keväänä vain noin 36 prosenttia korkeakoulutetuista 18-34 -vuotiaista nuorista harkitsi asunnon ostoa, kun vuonna 2021 luku oli selvästi suurempi: 54 prosenttia.

Vastaavasti 48 prosenttia nuorista ei harkitse asunnon ostoa nyt lainkaan. Vuonna 2021 vastaava luku oli 34 prosenttia eli huomattavasti vähemmän.

Tiedot käyvät ilmi Danske Bankin YouGovilla teettämästä Taloudellinen mielenrauha 2023 -tutkimuksesta

Tiedot kerättiin sähköpostikyselynä 24.2.–10.3.2023 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat 18 vuotta täyttäneet suomalaiset. Kokonaisvastaajamäärä on 3 021. Keskimääräinen virhemarginaali on noin 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa

– Nuorten, korkeasti koulutettujen kaupunkilaisten asunnonostoaikeiden romahdus erottuu koko väestön näkemyksistä selvästi. Kaikista suomalaisista omistusasunnon ostoa harkitsemattomien osuus kasvoi vain neljä prosenttiyksikköä. Eniten asunnonostoaikeet vähenivät pääkaupunkiseudulla, Danske Bank kertoo tiedotteessaan.

Korkojen nousu huolettaa

Sama tutkimus kertoo, että huoli asuntolainojen korkojen noususta on jakautunutta.

Noin viidesosa omistusasunnon omistajista tai omistusasunnon ostoa suunnittelevista suomalaisista ei ole lainkaan huolissaan asuntolainojen korkojen noususta nykyisestä.

Samanaikaisesti kolmasosa on suuressa tai erittäin suuressa määrin huolissaan asuntolainojen korkojen noususta.

Danske Bank ennustaa, että asuntojen hinnat putoavat Suomessa tänä vuonna 5,5 prosenttia. Pankki ennakoi hintojen kääntyvän nousuun loppuvuonna.

Tämä tarkoittaa sitä, että ensiasunnon ostajille olisi asuntojen hinnan puolesta hyvä mahdollisuus tehdä kauppoja. Samaan aikaan lainarahan hinta kohoaa edelleen ainakin jonkin aikaa, mikä lisää kustannusta varsinkin, jos asuntoa varten tarvitsee ottaa suuri laina.

Danske Bank muistuttaa, että ensiasunnon ostajien keski-ikä on ollut nousussa.

– Ensiasunnon ostajat ovat nyt noin 30-vuotiaita, kun kymmenen vuotta sitten ensiasunto ostettiin 28-vuotiaana.

Lue myös:

    Uusimmat