Nuori slovenialaisvoittaja kirjoitti huimaa historiaa Tour de Francessa – "Me teimme sen"

Ranskan ympäriajossa on siirrytty Tadej Pogacarin aikaan. Vasta 22-vuotias slovenialaispyöräilijä varmisti sunnuntaina Tourilla toisen peräkkäisen mestaruutensa, kun ajajajoukko päätti rankan 21 etapin kilpailun Pariisissa Champs-Elysees -kadulle.

Belgian Wout van Aert voitti kilpailun päätösetapin.

Pogacar ratkaisi viime vuoden kilpailun viimeistä edellisellä etapilla. Tällä kertaa hän otti johtopaikan jo kilpailun ensimmäisellä viikolla.

– Me teimme sen, Pogacar hihkaisi kilpailun maalissa ja väläytti hymyn, jota hänellä ei nähty voiton käytännössä sinetöineen aika-ajon jälkeen lauantaina.

– Tämä kilpailu ei ole koskaan ohi ennen kuin viimeisen lenkin maalissa, Pogacar selitti edellispäivän vakavia ilmeitään.

Kilpailun arvaamattomuus kävi ilmi muiden muassa lukuisissa kolareissa, jotka Pogacar onnistui väistämään taidolla ja onnella.

Pogacar vältti vaikeudet ja otti komennon kilpailun ensimmäisessä aika-ajossa, kun kilpailu eteni kohti Sveitsin ja Italian rajoilla sijaitsevia hiihtokeskuksia. Vuorilla Pogacar teki selväksi, että hän on kilpailun paras pyöräilijä.

22-vuotiaasta Pogacarista tuli historian nuorin kahteen Tour de Francen voittoon pystynyt kilpailija.

Van Aert iloitsi etappivoitosta

Myös päätösetapin voittanut van Aert oli juhlatuulella kilpailun päätöshetkillä.

– Voitin upean osuuden. Tuli niin mahtava etappivoitto, etten tahdo käsittää sitä, van Aert ihasteli.

– Tämän jälkeen on hienoa lähteä Tokioon.

Van Aert matkustaa olympialaisiin jo maanantaina.

Etappivoitollaan van Aert pilasi Britannian 36-vuotiaan Mark Cavendishin haaveet uran 35. etappivoitosta Tourilla.

Tanskan Jonas Vingegaard sijoittui kokonaiskilpailussa toiseksi ennen Ecuadorin Richard Carapazia.