Nuori hyökkääjähirmu tekee kaikkensa ollakseen maailman paras: isä kertoo maalitykin erikoisesta tavasta – "Jos hän itse uskoo tämän auttavan, niin miksipä ei"

0:52
Erling Braut Haaland teki keskiviikon Mestarien liiga -ottelussa kaksi maalia Club Brüggen verkkoon.

Saksan Bundesliigassa pelaavan Borussia Dortmundin Erling Braut Haaland on tällä hetkellä jalkapallomaailman kovavireisimpiä maalintekijöitä. 20-vuotias norjalaishyökkääjä on urakoinut lapsesta asti ammattilaisuransa eteen, ja hän tekee kaikkensa ollakseen joskus maailman paras pelaaja.

Haaland nousi jalkapalloilevan maailman tietoisuuteen syksyllä 2019, kun hän teki Red Bull Salzburgin riveissä Itävallan pääsarjassa 16 maalia 14 ottelussa ja Mestarien liigan alkulohkossa 8 maalia 6 ottelussa.

Hänen perässään olivat vuosi sitten käytännössä kaikki Euroopan suurseurat, ja lopulta Haaland valitsi uudeksi seurakseen Dortmundin. Tahti jatkui Saksassa hurjana kauden loppuun asti: 18 ottelua, 16 maalia.

Tänä syksynä Haaland on maalannut Dortmundille viidessä Bundesliiga-ottelussa viisi kertaa ja kolmessa Mestarien liiga- ottelussa neljä kertaa. Nuoren hyökkääjähirmun kokonaissaldo maailman kovimmassa seurajoukkuekipailussa on täten 14 maalia 11 ottelussa.

Haaland on toisen polven huippupelaaja. Hänen isänsä Alf-Inge Haaland pelasi 1990- ja 2000-luvulla Englannin Valioliigassa ja 34 ottelua Norjan maajoukkueessa. Vanhempi Haaland kertoo ESPN:n tuoreessa haastattelussa poikansa kurinalaisesta elämästä ja siitä, miten tämä pyrkii maksimoimaan suorituskykynsä.

Erling Braut Haaland harjoittelee päivittäin kotonaan kuntovalmentajansa kanssa FaceTime-sovelluksen välityksellä ja jopa meditoi aina, kun kokee sen tarpeelliseksi.

Harjoittelun lisäksi huippuhyökkääjä keskittyy oikeaoppisesti myös palautumiseen. Hän haluaa nukkua vähintään yhdeksän tuntia yössä ja käyttää tämän vuoksi päätelaitteiden äärellä silmälaseja, joissa on sinivalosuoja.

– Olen aika kova pelaamaan Fifaa, Haaland on sanonut.

Ehkä erikoisin Haalandin tavoista on kuitenkin se, että hän sulkee joka ilta asuntonsa langattoman verkon kello kymmenen varmistaakseen itselleen parhaat mahdolliset unet.

– Jos hän uskoo johonkin, hän toimii sen mukaisesti, isä-Haaland sanoo ESPN:lle.

Kun isä vierailee poikansa luona, hän joutuukin turvautumaan iltakymmenestä alkaen oman puhelimensa mobiilidatayhteyteen.

– En ole varma, onko joku osoittanut hänelle, että langaton verkko voisi olla haitallinen, mutta jos hän itse uskoo tämän auttavan, niin miksipä ei.

Säteilyturvakeskuksen mukaan langatonta verkkoa käyttävien laitteiden "lähetystehot ovat pieniä, ja radiotaajuisen säteilyn voimakkuus heikkenee nopeasti", mistä johtuen "langattoman verkon aiheuttama altistuminen alittaa voimassaoloevat enimmäisarvot selvästi". Pitkäkestoisellakaan altistumisella ei tiedetä olevan terveysvaikutuksia.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja