Nuoret innostuivat taas moottoripyöristä – tällaiset prätkät menevät nyt kuin kuumille kiville

Onko moottoripyöräily turvallinen harrastus? 6:42
Onko moottoripyöräily turvallinen harrastus? Suomen motoristit ry:n Veli-Pekka Ratinen kertoo, mitä moottoripyörän sarvissa on pidettävä mielessä.

Teknisen Kaupan Liiton mukaan moottoripyöräilyn suosio on kasvussa maailmanlaajuisesti. Suomessa erityisesti nuoret ovat jälleen innostuneet moottoripyöristä, mikä heijastuu pienempikuutioisten pyörien myyntiin.

Uusien moottoripyörien rekisteröinnit ovat alustavien tietojen mukaan kymmenen prosentin kasvussa viime vuoteen verrattuna, vaikka komponenttipulasta ja logistiikkaongelmista johtuvat saatavuusvaikeudet piinaavat myös kaksipyöräisten valmistajia.

– Alaa koskevat haasteet ovat valmistajakohtaisia. Joillain merkeillä pyöriä on hyvin saatavilla, toisia toimitusvaikeudet kurittavat rankemmin, Teknisen Kaupan Liiton moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto kertoo liiton tiedotteessa.

Liiton kasaamat myyntiluvut kertovat, että kasvu on ollut suurinta 506–755-kuutioisten pyörien luokassa, jossa kasvua oli tammi–toukokuussa lähes 30 prosenttia.

Myös uusien kevytmoottoripyörien kauppa on lähtenyt ensi kertaa vuoden 2018 jälkeen nousuun, ja niitä rekisteröitiinkin parikymmentä prosenttia viime vuotta enemmän.

Tuomisto kertoo tiedotteessa, että pienempien luokkien myynnissä tapahtunut piristysruiske on seurausta muun muassa tuoreille harrastajille esitellyistä uusista malleista sekä yleisestä profiilin noususta.

– Hiljaisemman ajan jälkeen moottoripyöriä on alkanut taas näkyä entistä enemmän muotibrändien mainoksissa, elokuvissa ja musiikkivideoissa. Myös moni sosiaalisen median vaikuttajista ajaa moottoripyörällä, Tuomisto kertoo.

Käytetytkin menevät kaupaksi

Vaihtoautoketjuna tunnettu J. Rinta-Jouppi kertoi tiedotteessaan myyneensä käytettyjä moottoripyöriä myytiin tammi–huhtikuussa peräti viisinkertaisen määrän viime vuoteen verrattuna. Se oli myynyt toukokuun loppuun mennessä lähes kaksi kertaa niin paljon moottoripyöriä kuin koko vuonna 2021.

J. Rinta-Joupin mukaan erityisesti kyykkymallisilla katupyörillä on nyt kysyntää. Seuraavaksi eniten kiinnostavat matka- ja custom-pyörät.

Lähteet: Teknisen Kaupan Liitto, J. Rinta-Jouppi

Lue myös:

    Uusimmat