Nukutko yösi huonosti? Tutkijat selvittivät yleisen syyllisen

Huonot yöunet johtuvat yleisestä syyllisestä. Helpolla vinkillä takaat kuitenkin hyvät yöunet.

Monet suomalaiset viettävät iltansa tietokoneen ruutua tuijottaen tai televisiota katsoen. Tutkijoiden mukaan elektroniset laitteet kannattaisi kuitenkin sulkea hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Mitä lähempänä valoa hohkava elektroninen laite on, sitä enemmän se vaikuttaa heikentävästi tulevan yön uniin. Elektronisista laitteista hehkuva valo heikentää unihormoni melatoniinin eritystä. Melatoniinin eritys on tärkeää unen päästä kiinni saamiselle, sillä se viestittää ihmisille, että on aika käydä nukkumaan. Tutkijat suosittelevatkin välttämään altistusta keinotekoiselle valolle noin tunti ennen sänkyyn kaivautumista.

Kun olet lopettanut tietokoneen, television tai puhelimen äärellä temppuilun, voit esimerkiksi venytellä, visualisoida omia haaveita tai muistella kumppanin kanssa ensi tapaamista. Mielikuvituksen rikastuttaminen ihastuttavilla ajatuksilla rentouttaa paremmin kuin tietokoneen ruutua tuijottaminen.

Sveitsiläisen tutkimuksen mukaan myös sukat jalassa nukkuminen nopeuttaa unien maailmaan astumista. Lämmin tunne varpaissa nopeuttaa ääreisverenkiertoa ja saakin unihiekan valahtamaan silmille normaalia äkillisemmin.

Lähde: Real Simple

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat