Notre Damen kellonsoittaja (The Hunchback of Notre Dame)

USA 1996. Ohjaus: Gary Trousdale & Kirk Wise. Suomennos, suomenkielisten äänien ja laulujen ohjaus: Pekka Lehtosaari. Suomenkielisiä ääniä: Veli-Matti Ranta, Ossi Ahlapuro, Tiina Lymi, Carl-Kristian Rundman, Tuomas Mattila, Ilkka Heiskanen, Kristiina Elstelä, Antti Pääkkönen, Veikko Honkanen, Seppo Pääkkönen, Matti Siitonen.

Disneyn pitkien piirroselokuvien sarja jatkuu Pocahontasin tapaan ihmistarinoiden parissa. Nyt käsiteltävänä on Victor Hugon 1831 valmistunut romaaniklassikko Notre Damen kellonsoittaja, joka Disney-kylvyn jälkeen häikäisee aikuiskatsojat visuaalisuudellaan ja valtaa lapset jännityksellään. Disneyn stoorissa julma tuomari Frollo kasvattaa äidiltä riistämänsä muotopuolen lapsen Quasimodon Notre Damen kirkontornissa valehdellen tälle tietenkin korvat täyteen. Pojan seurana ovat henkiinheränneet kivigargoilit, joiden yllytyksestä poika osallistuu katujuhliin ja tapaa kauniin mustalaistyttö Esmeraldan. Esmeralda on epäilyttävänä etnisen vähemmistön edustajana pian turvapaikan tarpeessa ja kirkon ullakko käy hyvin. Tytön perässä ravaa Frollon miesten lisäksi rakkauden edessä langennut sotilas Phoebus. Loppuhuipennus pyristelläänkin sitten kirkon räystäällä.

Pocahontasin siirtolaissilmänlumeen ja opettavaisen loppujahnauksen rinnalla Notre Damen kellonsoittaja on taattua vauhdikasta Disneyn animaatiomeininkiä. Henkilöt piirtyvät terävästi omiin leireihinsä, samaistumiselle on kohteensa ja jännitykselle suuntansa. Pahalle on palkkapussi valmiina ja Hugon traaginen loppu saa Ankkalinnan versiossa pilkkeet sankarien silmänkulmaan.

Disneyn tämänkertainen tiimi on tuttu Kaunottaresta ja hirviöstä, joten tekijöillä on kerronta hanskassa. Myös kuvat suorastaan räiskyvät kankaalta katsojan päälle. Tietokoneilla höystetyt joukkokohtaukset ja mahanpohjasta riipovat kamera-ajot ovat teatterielokuvan ainutlaatuista kuvallista ilotulitusta, joka sitten myöhemmin valitettavasti kutistuu olohuoneen nurkkaan. Alan Menkenin musiikki pauhaa mieleenpainuvasti monista vaikutteistaan, mutta tämänkertaiset laulut ovat valjuimpia Disney-iskelmiä moneen vuoteen.

Suomen äänien hovikoordinoija Pekka Lehtosaari saa katraansa taas toimimaan mallikelpoisesti. Uusi tuttavuus on itseasiassa vanha konkari Ossi Ahlapuro, jonka Frollo murisee vaikuttavasti. Myös Tiina Lymi tekee pirteän äänen mustalaistyttö Esmeraldalle ja muutenkin suomalaisnäyttelijöiden homma on kauttaaltaan korkealaatuista.

Notre Damen kellonsoittaja nostaa Disney-animaatiota taas turvallisen tarinan tielle, mikä on ymmärrettävää. Kokeilujen foorumi ei löytyne näiltä saloilta, joten nauttikaamme siitä mistä saamme rahoillemme parhaan vastineen.

Teksti: Jari Rantala

Lue myös:

    Uusimmat