Norjan hiihtotähden traagisesta kuolemasta kulunut vuosi – ystävältä hurja muisto olympiavoittajasta: "Hän vain nousi ylös ja repi olkapäänsä paikoilleen"

Norjan maastohiihtosuuruus Vibeke Skofterud kuollut 38-vuotiaana 0:20
Videolla kuvavideo Vibeke Skofterudista.

Hiihdon olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari Vibeke Skofterudin kuolemasta on kulunut vuosi. Hänen ystävänsä muistelivat VG:lle edesmennyttä hiihtotähteä.

Skofterud menehtyi vesiskootteri-onnettomuudessa. Hän oli matkalla kotiin vesiteitse, mutta ei koskaan päässyt perille. Norjalaisen ruumis löydettiin St. Helenan saarelta. 

– Haluaisin mielummin ajatella sitä kaikkea hyvää, jota tapahtui niiden 38:n Vibeken elinvuoden aikana, kuin sitä, että hän on ollut poissa nyt vuoden ajan, Skofterudin veli Tormod sanoo.

Tormod kertoo, että hänellä on monia hyviä muistoja siskostaan. Kesä ja meri kuvastavat erityisesti sitä, kuinka hän ajattelee siskoaan.

– Hän vietti melkein enemmän aikaa vedessä kuin maalla. Isä tapasi sanoa, että se oli outoa, kun hänelle ei ollut kasvanut kiduksia, Tormod kertoo.

– Vibeke oli todella huolehtivainen ja hänessä oli paljon rakkautta. Hän oli kaiken kaikkiaan fantastinen ihminen, NRK:n toimittajana työskennellyt ja Skofterudin läheiseksi ystäväksi tullut Dag Erik Pedersen sanoo.

Steinar Mundal toimi Skofterudin henkilökohtaisena valmentajana useiden vuosien ajan. 

– Kun ajattelen Vibekeä, niin ensimmäisenä ajattelen hänen vaalean sinisiä silmiään ja sitä katsetta, jolla hän tapasi ihmisiä ensi kertaa. Se katse antoi sinulle tunteen, että hän oli kiinnostunut keskustelemaan kanssasi, että hän välitti sinusta, Mundal toteaa.

Mundal uskoo, että hänen katseensa ja käytöksensä saivat monet ihmiset tuntemaan olevansa läheisiä Skofterudin kanssa, vaikka eivät olisikaan puhuneet hänen kanssaan.

– Se on yksi syy siihen, että hänet tullaan muistamaan hyvin monien vuosien ajan tulevaisuudessa, Mundal sanoo.

Pedersen muistaa Skofterudin myös muustakin, eikä suinkaan vain huolehtivaisesta luonteestaan. Hän ihaili norjalaisen sitkeyttä.

– Muistan yhden tapahtuman, kun olimme nauhoittamassa tv-ohjelmaa. Vibeke putosi kiipeilyseinältä ja hänen olkapäänsä meni sijoiltaan. Hän makasi maassa ja ulvoi tuskasta. Riensimme auttamaan häntä, mutta hän vain nousi ylös ja repi oman olkapäänsä paikoilleen, jonka jälkeen kiipesi ylös ja voitti kilpailun, Pedersen muistelee.

Skofterudin veli Tormod kertoo yhdestä siskonsa hienoimmista ja tärkeimmistä luonteenpiirteistä. 

– Vibeke taisteli aina, jos hän ajatteli, että jotakuta kohdeltiin epäoikeudenmukaisesti, Tormod toteaa.

Pedersen haluaa kannustaa ihmisiä siihen, että he oppisivat Skofterudin kuolemaan johtaneesta traagisesta onnettomuudesta.

– Hän kuoli täysin tarpeettomassa onnettomuudessa. Se on tosiasia. Vibeken mukaan pitäisi nimetä lause, jossa todettaisiin, että älä tee niin kuin minä tein. Olipa se vedessä tai tien päällä, älä aja pimeässä, älä aja liian kovaa, äläkä aja siellä, missä et osaa reittiä. Olen myös varma, että Vibeke arvostaisi sitä, Pedersen sanoo.

Skofterud voitti uransa aikana yhden olympiakullan ja neljä MM-mitalia, joista kaksi on kultaisia.

Lue myös:

    Uusimmat