Norja katsoo joukkomurhaaja Breivikin muodostavan rajattoman väkivallan uhan

Norjan valtion asianajajan mukaan Breivik on yhtä vaarallinen kuin vuonna 2011. 

Norjassa jatkui tiistaina oikeudenkäynti, jossa 77 ihmistä vuonna 2011 joukkomurhannut Anders Behring Breivik vaatii päästä pois eristyksestä. Breivik on ollut 11 vuotta vankilassa eristettynä muista vangeista.

Ringeriken vankilassa turvallisuussyistä pidettävässä oikeusistunnossa Norjan valtion asianajaja Andreas Hjetland kuvaili Breivikin muodostavan edelleen rajattoman väkivallan uhan.

– Breivik on yhtä vaarallinen tänään kuin 21. heinäkuuta 2011, Hjetland sanoi.

– Hänen ideologiansa on pysynyt samana, hänen kykynsä rajattomaan väkivaltaan on ilmeinen ja hänen persoonallisuutensa... vahvistaa edelleen kaikkia näitä asioita, Hjetland jatkoi.

Hän perusti sanomansa psykiatrien sekä vanginvartijoiden kirjoittamiin arvioihin Breivikistä.

Tästä on kyse

Breivik räjäytti heinäkuussa 2011 Oslon hallintokorttelissa autopommin. Iskussa kuoli kahdeksan ihmistä ja haavoittui 98.

Kun poliisin huomio oli pommi-iskussa, Breivik meni lautalla Utöyan saarelle, jossa oli käynnissä Norjan työväenpuolueen nuorten leiri. Saarella oli noin 600 ihmistä, joita Breivik alkoi ampua järjestelmällisesti. Hänellä oli automaattikivääri ja käsiase.

Saarella kuoli 69 ihmistä ja haavoittui 60. Osa uhreista kuoli hukkumalla yrittäessään uida pakoon.

Breivik sai terroriteoistaan 21 vuoden rangaistuksen, jota voidaan jatkaa, jos hänen koetaan edelleen olevan vaaraksi yhteiskunnalle.

Lue myös:

    Uusimmat