Nopeusrajoitukset muuttuvat ensi viikolla

Talvi- ja pimeän ajan alennetut nopeusrajoitukset poistetaan tänä vuonna koko maassa yhdenmukaisesti ensi viikon aikana. Ajonopeus on silti valittava olosuhteiden mukaan.

Tarkoituksena on, että kaikkialla Suomessa on siirrytty kesänopeuksiin huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Suurin sallittu nopeus käy ilmi tiellä olevasta nopeusrajoitusmerkistä.

Nopeusrajoitusmerkit on tarkoitus vaihtaa keskiviikon ja torstain (2.–3.4.2014) aikana. Jos sää- ja keliolosuhteiden ennustetaan pysyvän huonoina tai muuttuvan sellaisiksi, kesäisiin nopeusrajoituksiin siirtymistä voidaan paikallisesti myöhentää.

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset on poistettava koko maassa viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.

Tien kunto vaikuttaa rajoituksiin

Myös tien kunto otetaan huomioon nopeusrajoituksien vaihtamisessa. Tarvittaessa alennetut rajoitukset jätetään voimaan sellaisissa tienkohdissa, joissa liikennemerkein varoitetaan huonokuntoisesta päällysteestä ja päällysteen kunto sitä edellyttää.

Tieosilla, joilla on vaihtuvat nopeusrajoitusmerkit, kesäisiä nopeuksia on voitu käyttää valoisaan aikaan ja hyvissä keliolosuhteissa maaliskuun alusta alkaen.

Pääteillä talven ajaksi 80 kilometriin tunnissa alennetut nopeusrajoitukset palautetaan 100 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitus nostetaan 120 kilometriin tunnissa lukuun ottamatta tieosuuksia, joilla on pysyvästi alempi rajoitus.

Ajonopeus olosuhteiden mukaan

Ajokelit tiestöllä saattavat vaihdella vielä paljonkin tienkohdittain ja vuorokaudenajoittain.

Vaikka alennetut nopeusrajoitukset poistuvatkin, on autoilijoiden syytä tarkkailla kelejä ja sovittaa ajonopeutensa muuttuvien olosuhteiden mukaisiksi. Esimerkiksi yöpakkaset tai lumi- ja räntäsateet saattavat heikentää ajo-olosuhteita huomattavasti.

Turvallinen ajo saattaa edellyttää huomattavasti alempaa nopeutta, mitä liikennemerkki sallii.

Suurinta sallittua nopeutta säätelevät liikennemerkkien ohella myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajaa ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet.

Ajonopeus tulee pitää sellaisena, että ajoneuvo voidaan pysäyttää näkyvissä olevalla ajoradan osalla kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa.

Huomio muut tienkäyttäjät

Kevät tuo myös lisää erilaisia liikkujia maanteille. Kävelijät, pyöräilijät ja mopoilijat on syytä ottaa huomioon.

Autoilijan velvollisuutena on jättää heille riittävä tila kohdattaessa tai ohitettaessa sekä välttää lian ja soran roiskuttamista.

Keväällä olosuhteet tien reunassa voivat olla pitkään huonommat kuin itse ajoradalla.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat