Nolo moka merkkituotteiden käytössä – ethän tee näin?

Etikettioppaan kirjoittanut muotitoimittaja Mirva Saukkola kehottaa napsimaan merkkilaput pois vaatteista ja design-esineistä.

Jätitkö pikkutakin hihaan lappusen, jossa lukee tyylikkään muotitalon nimi? Ei olisi kannattanut.

– Merkki kuuluu ehdottomasti irrottaa. Samoin esimerkiksi takkien taskut kuuluu ratkoa auki ennen käyttöä, muotitoimittaja Mirva Saukkola neuvoo. Entinen Ellen päätoimittaja on koonnut tietämyksensä hyvästä käytöksestä Etiketti -oppaaseen (WSOY), ja sivuaa siinä myös pukeutumista.

Myös huiveissa näkee usein merkkilappuja, jotka on jätetty vaatteeseen kiinni. Saukkola itse irrottaisi nämäkin lappuset, vaikka varsinaista logojen liputuksen kieltävää etikettisääntöä ei olekaan.

– On homssuisen näköistä, kun pesuohjeet lepattavat mukana. Kannattaa käyttää omaa harkintaa.

Saukkola vinkkaa, että irrotettavaksi tarkoitetun lapun merkki ovat erillisin pistoin tehdyt ompeleet, jotka on helppo ratkoa. Toisaalta esimerkiksi käsin päärmätyn silkkihuivin reunaan kiinnitettyä lappua ei kannata repiä irti, mutta saksilla sen voi poistaa siististi.

Merkkilappuja jätetään muihinkin tuotteisiin kuin vaatteisiin. Esimerkiksi Iittalan ja Arabian lasiesineitä täplittävät monesti valmistajan tarrat, vaikka Saukkola kertoo niiden kuuluvan vain myyntitilanteisiin.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että merkkitarrat kuuluu irrottaa. Tarrat alkavat haalistua pesukoneessa, eivätkä ole sitten kaunis näky, Saukkola perustelee.

Tyyliseikkojen lisäksi asiaan vaikuttavat hygieniasyyt, sillä tarra kerää myös bakteereja.

– Jos tuote on onnistunut ja hieno, ei sitä tarvitse kertoa kissankokoisilla kirjaimilla tuotteen kyljessä.

Lue myös:

    Uusimmat