Nokia epäreilussa vertailussa: 20-vuotiasta "surkeaa" kännykkää verrataan uutuusluuriin

Brittiläinen teknologiasivusto Techradar ruotii sivuillaan, kuinka paljon paremmaksi kännykät ovat tulleet 20 vuodessa.

Heti jutun kärjessä väitetään tylysti, että vanhat Nokian kännykät olivat surkeita ja laitteiden teknisiä tietoja selaillessa ei ole ihme, että "kaikilla oli surkea olo 1990-luvulla".

Asiaa todistakseen sivusto on laatinut Nokian kannalta melko epäreilun vertailuasetelman: Siinä nimittäin verrataan vuonna 1994 julkistettua Nokia 232 -mallia Motorolan uuteen Moto X -älypuhelimeen.

Techradar toteaa, että vuotta 2014 ajatellen Moto X on hyvin samantyylinen, kuin Nokia 232 oli vuonna 1994: Se ei ollut liian kallis ja se tarjosi hintaansa nähden paljon tehoa. Tehoista puhuttaessa 20 vuodessa on kuitenkin tapahtunut paljon.

Nokia 232 -mallia oli tarjolla eri värisillä kuorilla, kuten Moto X -puhelinta (ja suurinta osaa muitakin nykypuhelimia). 232 sisälsi pienen LCD-näytön, johon mahtui 16 merkkiä, sekä signaalin vahvuudesta ja akun kestosta ilmoittavat merkit. Näytöllä oli myös merkinnät mm. käynnissä olevasta puhelusta.

Moto X sisältää puolestaan 5,2-tuumaisen Amoled-näytön, jonka tarkkuus on 423 pikseliä tuumaa kohti.

Kännykkäkamerat olivat vuonna 1994 etäistä unelmaa, kun taas nykyään kännyköillä tallennetaan jo hulppeita UHD-tason videoita. Esimerkiksi Moto X sisältää 13 megapikselin takakameran ja 2 megapikselin etukameran.

Nokia 232 käytti yhteyksissään analogista NMT-tekniikkaa. Laitetta oli mahdollista käyttää myös modeemina. Nopeudet olivat kuitenkin hieman eri luokkaa tähän päivään verrattuna, sillä nykyään bitit liikkuvat 4G-verkoissa yli 4000 kertaa nopeammin.

Myös akkujen kesto on kehittynyt huimasti, joskaan monen mielestä ei edelleenkään riittävästi. Perus-akulla Nokia 232 tarjosi 50 minuuttia puheaikaa ja 10 tuntia valmiusaikaa, joten nykykännyköiden akunkestot ovat tähän verrattuna yhtä juhlaa.

Vanhojen matkapuhelimien vertailu uutuusluureihin alkaa kuitenkin olla jo melko kulunutta virttä. Tekniikkaa jos mitä pitää katsoa omasta ajastaan käsin. 20 vuotta sitten Nokia 232 oli kehuttu tuote ominaisuuksiltaan ja muotoilultaan.  Ensimmäistä kännykkäänsä tuolloin hankkineille Nokia 232 oli merkittävä hyppy pois lankapuhelimen ääreltä kohti mobiililaitteiden aikakautta - ei siis niinkään surkea laite.

Lue myös:

    Uusimmat