Mainos

Nokia E7 MTV3:n testissä - Yritysraketti vai siirtymävaiheen kapula?

Nokian erityisesti yrityskäyttöön suunniteltu ja jo pitkään markkinoille odotettu E7-älypuhelin tuli myyntiin alkuviikosta. Symbian-alustaa käyttävä uutuustuote herättää varmasti kiinnostusta uuden älypuhelimen hankintaa harkitsevien keskuudessa, vaikka kyseinen käyttöjärjestelmä jääkin tulevaisuudessa toissijaiseksi alustaksi eilen ilmoitetun Microsoft-kumppanuuden myötä.

MTV3 otti ensituntumaa uutuuskännykkään ja selvitti, millä eväillä E7 osallistuu tämänhetkiseen älypuhelinkisaan.

Laadukas rakenne

E7 toimitetaan pelkistetyn oloisessa pahvilaatikossa, jossa on puhelimen, akun ja laturin lisäksi USB-sovitinjohto, HDMI-sovitinjohto, kuulokkeet, Micro-USB-liitäntäkaapeli sekä pikaopas.

Ensisilmäys puhelimeen antaa laadukkaan vaikutelman. Mattapintainen metallinen kuori on tukeva ja mukavasti pyöritetty reunoilta, jolloin se ns. mukautuu käteen ja sujahtaa taskuun sopivasti. Tukevuus tarkoittaa tässä tapauksessa myös lisääntynyttä painoa, tämä ei tosin tunnu liian häiritsevältä.

Laitteen nelituumainen näyttö liukuu QWERTY-näppäimistön päältä hallitun vakaasti yläviistoon. Auki-asennossa näyttö pysyy auki kiitettävän tukevasti ja sen katselukulma on juuri sopiva pidettäessä puhelinta pöydällä.

Plussat

Miinukset

Rakenteesta löytyy pikaisella silmäyksellä pari pientä moitetta: Näytön ollessa kiinni-asennossa sen vasemmassa yläkulmassa tuntuu pientä väljyyttä. Näyttö tuntuu siis olevan kulmastaan aavistuksen verran huterasti irrallaan näppäimistön päällä. Tämä saattaa tosin koskea vain testikappalettamme.

Toinen ongelma aiheutuu takana olevan kaiuttimen asettelusta. Puhelinta kädessä pideltäessä kaiutin tuntuu jäävän helposti kämmenen alle haitaten helposti äänentoistoa.

Tiivistäen sanottuna puhelimen rakenne on kuitenkin erittäin hyvin onnistunut.

Kirkas, miellyttävä ja suuri näyttö

Puhelimen neljän tuuman kosketusnäyttö on kirkas ja värit toistuvat erinomaisesti. Nokia mainostaa ClearBlack-näyttönsä parempaa toimintaa ulkoilmassa. Auringon valaisemat kirkkaat lumihanget tarjosivat mainiot olosuhteet lupausten testaamiseen mahdollisimman valokylläisissä olosuhteissa. Toimittajan värjötellessä pakkasessa ja siristellessä silmiään häikäisevien hankien keskellä paljastui, että näyttö todellakin on selvästi luettavissa hyvin kirkkaassakin auringonpaisteessa.

Paperilla E7:n näytön 640 x 360 pikselin tarkkuus häviää monille saman kokoluokan kilpailijoilleen, mutta ainakaan ensituntuman testissä tähän ei tullut kiinnitettyä juuri huomiota.

Näyttö vaikuttaa riittävän tarkalta myös elokuvien katselua ajatellen. Näyttö reagoi kosketukseen mukavasti ja johdonmukaisesti.

Laitteen takaa löytyy kahdeksan megapikselin kamera dual-led-salamalla.

Hyvä näppäimistötuntuma

E7:n fyysinen QWERTY-näppäimistö on tuntumaltaan erinomainen ja sitä pystyy käyttämään hieman suuremmillakin sormilla kohtuullisen vaivatta. Näytön reunakaan ei osu liian lähelle näppäimistöä, kuten joissakin kännyköissä. Myös E7:n kosketusnäytön kautta käytettävä näppäimistö toimii pikaisen testauksen perusteella ongelmitta.

Kankea käyttöjärjestelmä

Nokian ilmoitus Windows Phone –alustan käyttöön siirtymisestä älypuhelimissaan on ymmärrettävä päätös.

Muutoin laadukkaan oloisen E7:n kompastuskivi kilpailijoihinsa nähden on nimittäin juurikin sen käyttämä Symbian 3 –käyttöjärjestelmä. Kuten monessa yhteydessä on viime aikoina todettu, iPhoneen ja Android-puhelimiin verrattuna Symbian-käyttöjärjestelmä tuntuu vanhentuneelta ja kankealta.

Toki kyseessä on osittain mieltymyskysymys, mutta Android-luurien tai iOS:n toimintaan tottuneet saattavat alkuun jopa turhautua joutuessaan hakemaan yksinkertaisiakin toimintoja monen klikkauksen kautta E7:n valikkorakenteiden kautta.

Esimerkiksi internetin selaus onnistuu perussurffaajalta Android-puhelimien ja iPhonen avulla vaivattomammin ja loogisemmin. Toisaalta Symbianin toimintaan mieltyneille E7 ei varmasti tuota pettymystä.

Huolena mieltäminen siirtymävaiheen puhelimeksi

On syytä muistaa, että uuden kommunikaattorin seuraajaksikin kutsuttu E7 on ennen kaikkea yrityspuhelin, jonka monet vahvuudet piilevät yrityskäyttöön suunnatuissa sovelluksissa. Sitä on myös mainostettu kannettavan tietokoneen korvaajana lyhyillä työmatkoilla.

Tässä ensituntuman testissä ei keskitytty yrityssovellusten toimintaan. Täten vertailu ”mediaseksikkäisiin” Android- ja iPhone –luureihin ei tee E7:lle täyttä oikeutta.

Yrityskäytössä E7-mallista huokuva uskottava mielikuva antaa vastusta esimerkiksi iPhonelle ja monille Android-puhelimelle, joita löytyy monen teininkin koulurepusta.

Kankeahkosta käyttöjärjestelmästään huolimatta E7 antaa laadukkaan ensivaikutelman, mutta Nokian strategisten linjausten muutosten myötä riskinä on, että se mielletään siirtymävaiheen tuotteeksi matkalla kohti Windows Phone -järjestelmää. E7:n eväät riittäisivät kuitenkin parempaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.