Noin 2 000 kuollutta pingviiniä löytynyt rannalta Uruguayssa – näytteet eivät viittaa lintuinfluenssaan

Etelä-Amerikassa Uruguayn itärannikolta on löydetty viimeisen kymmenen päivän aikana noin 2 000 kuollutta pingviiniä, viranomaiset sanovat.

Laguna de Rochan suojelualueen johtaja Hector Caymaris kertoi AFP:lle, että hän laski yli 500 kuollutta pingviiniä kymmenen kilometrin matkalla Atlantin valtameren rantaa.

Kyse on Argentiinassa pesivistä patagonianpingviineistä. Eteläisen pallonpuoliskon talven aikaan ne muuttavat pohjoiseen etsimään ruokaa ja lämpimämpiä vesiä jopa Brasilian korkeuksille.

– Tämä on kuolleisuutta vedessä. 90 prosenttia pingviineistä on nuoria yksilöitä, jotka saapuvat ilman rasvavarastoja ja tyhjillä vatsoilla, Uruguayn ympäristöministeriön eläimistöosaston päällikkö Carmen Leizagoyen sanoi.

Massakuoleman syy ei näytä olevan lintuinfluenssa. Kaikki linnuista otetut näytteet ovat olleet negatiivisia.

– On normaalia, että osa pingviineistä kuolee, mutta ei tässä mittakaavassa, Leizagoyen sanoi.

Leizagoyen muistutti, että samankaltainen, määrittelemättömistä syistä johtunut pingviinien massakuolema tapahtui viime vuonna Brasiliassa.

Sykloni saattoi aiheuttaa heikoimpien kuoleman

Ympäristöjärjestöjen mukaan pingviinikuolemien lisääntyminen voi johtua liikakalastuksesta.

– Aloimme 1990- ja 2000-luvuilla nähdä eläimiä, joilla on pulaa ravinnosta. Resurssia käytetään liikaa, SOS Marine Wildlife Rescue -järjestön Richard Tesore sanoi AFP:lle.

Tesoren mukaan myös Atlantin subtrooppinen sykloni, joka osui Kaakkois-Brasiliaan heinäkuun puolivälissä, luultavasti aiheutti heikoimpien eläinten kuoleman.

Pingviinien lisäksi Tesore kertoi löytäneensä äskettäin kuolleita ulappaliitäjiä, albatrosseja, lokkeja, merikilpikonnia ja merileijonia pääkaupunki Montevideon itäpuolella sijaitsevan Maldonadon departementin rannoilta.

Lintuinfluenssa piinaa turkistiloja Pohjanmaalla 2:01
Lintuinfluenssa piinaa turkistiloja Pohjanmaalla

Juttua on täydennetty kauttaaltaan lisätiedoilla kello 9.44.

Lue myös:

    Uusimmat