Nivelreumaa hoidetaan lääkityksellä ja liikunnalla

Nivelreuman hoitoon kuuluvat lääkkeiden lisäksi vitamiinit, liikunta ja painonpudotus.

Ensiapu nivelreuman oireisiin on tulehduskipulääkkeet. Ne helpottavat, mutta eivät paranna. Niiden turvin ei pidä jäädä hoitamaan itseään kuukausitolkulla, vaan on mentävä lääkäriin. Jos oireet viittaavat vähänkin nivelreumaan, saa lähetteen erikoislääkärille.

Poliklinikalla käsistä ja jaloista otetaan röntgenkuvat ja katsotaan mahdolliset vauriot. Diagnoosi tehdään heti ja aloitetaan lääkehoito.

Aluksi potilas käyttää tulehduskipulääkettä, koska se on ainoa, joka helpottaa oireita. Pikaista helpotusta tuo myös paikalliskortisoni, joka voidaan antaa vastaanotolla. Samalla aloitetaan varsinainen reumalääkitys, joka on hitaammin vaikuttava lääke. Sen lisäksi määrätään kalkkia, D-vitamiinia ja liikuntaa.

— Se on aikamoinen paketti, minkä potilas saa siinä vastaanotolla, joka kestää noin tunnin, reumalääkäri Marjatta Leirisalo-Repo summaa.

Suomalaiset liikkuvat paljon

Potilasta ohjataan liikuntaan, mahdollisen ylipainon pudottamiseen sekä syömään oikein. Kalkkia ja D-vitamiinia on tärkeä saada, koska osteoporoosin riski on lisääntynyt. Samalla tarkistetaan, onko potilaalla nivelreuman hoitoon vaikuttavia sairauksia, kuten diabetesta tai munuaissairautta.

On tehty kansainvälistä tutkimusta siitä, kuinka paljon reumapotilaat liikkuvat eri maissa. Suomalaiset liikkuvat kaikista eniten.

— Potilaat kokevat itsekin, että olo on parempi. Lihaskunto on parempi ja silloin niveletkin ovat vähemmän kipeät, Leirisalo-Repo sanoo.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Lue myös:

    Uusimmat