Mainos

Niki Juuselan kommentti: Schumilla erityinen paikka suomalaisessa F1-historiassa – ristiriitaiselle hahmolle vain voitolla oli merkitystä

1:54
Videolla Mika Häkkinen kertoo Michael Schumacherin F1-sarjalla jättämästä perinnöstä.

Michael Schumacherin suuruutta F1-kuljettajana ei kukaan voi kiistää. Seitsemän maailmanmestaruutta ja lukematon määrä muita ennätyksiä kertovat tilastojen valossa kaiken oleellisen suurkuljettajan menestyksestä, merkityksestä ja saavutuksista. Silti ne jättävät kertomatta niin paljon. Ristiriita 50-vuotispäiviään viettävän saksalaiskuljettajan ympärillä säilyy.

Schumacher oli aktiivivuosinaan kuljettaja, joka omalla periksiantamattomalla ja röyhkeälläkin tyylillä saavutti varmasti lähes yhtä paljon vihamiehiä kuin ystäviäkin. Täydellinen omistautuminen lajille, voittoon tähtääminen, välillä äärimmäisiäkin keinoja käyttäen, oli omiaan herättämään vahvoja tunteita miehen puolesta tai häntä vastaan.

Ayrton Sennan kuoleman jälkeen 1994, Schumacher nousi lahjakkuudellaan täyttämään Sennan jättämän aukon lajin suurimpana supertähtenä. Yhtä lailla saksalaisen toiminta radalla, yhdistettynä Schumacherin tuolloisen tallin Benettonin menettelytapoihin, olivat omiaan nostamaan hänet useiden silmissä myös lajin suurimmaksi antisankariksi.

Lajin aikalaiset ainakin muistavat Schumacherin tahallisen törmäyksen MM-taistossa mukana olleen brittikuski Damon Hillin kanssa kauden viimeisessä osakilpailussa Australiassa, kun Hill oli ohittamassa saksalaista tämän ajovirheen jälkeen. Lähes identtinen tempaus vuoden 1997 viimeisessä osakilpailussa Jacques Villeneuvea vastaan mitätöi saksalaisen pisteet tuolta kaudelta ja viimeistään sementoi ristiriitaisuuden, mikä liittyy kaikkeen Michael Schumacherin tekemiseen ja saavutuksiin formula ykkösissä. Schumacherille ei kelvannut kuin voitto, tyylillä ei ollut merkitystä.

Käsittämätön symbioottinen suhde Ferrarin kanssa vuosina 2000–2005 toivat Schumacherille uskomattomat viisi peräkkäistä mestaruutta. Kova saavutus, joka korostaa “Schumin” tapaa toimia. Kaikki toiminta tallissa rakennettiin vain ja ainoastaan saksalaisen menestyksen tavoitteluun. Ei ollut puhettakaan mahdollisuudesta kahden tasa-arvoisen kuskin ajattamiseen. Rubens Barrichello tullaan muistamaan aina kenties lajin täydellisimpänä kakkoskuljettajana, osana symbioosia, joka mahdollisti nuo viisi peräkkäistä mestaruutta. Taitavasti rakennettu koneisto Schumacherin ympärillä mahdollisti dominanssin. Koko koneisto rakennettiin vain ja ainoastaan Schumacherin ympärille.

Suomalaisittain Schumacherilla on aina erityinen paikka lajia seuraavien sydämissä. Onhan Schumi nimennyt lajin kaksinkertaisen mestarin Mika Häkkisen kovimmaksi kuljettajaksi, jota vastaan hän kisasi formuloissa. Kova lausunto kaikkien aikojen menestyneimmältä kuljettajalta. Kukapa toisaalta ei muistaisi Häkkisen eeppistä ohitusta Schumacherista Belgiassa 2000 ja muita kaksikon taistoja noilta ajoilta.

Kohtalon traaginen käsi muutti Schumacherin elämän järkyttävällä tavalla joulukuussa 2013. Lasketteluonnettomuuteen nivoutuu ironinenkin tragedia elämän arvaamattomuudesta. Ensin taistelet läpi elämän kuolemaa ja vaaroja uhaten kilparadoilla ja kuinka ollakaan kun “eläkevuodet” ovat alkaneet ja ajoura on juuri päättynyt, otetaan kaikki kertapyyhkäisyllä enemmän tai vähemmän pois. Totuus lienee, ettei reiluudella ole elämässä useinkaan sijaa. Vammautuneena kotihoidossa elävän Schumacherin elämänura jäi tuona kohtalokkaana joulukuisena päivänä myös pahasti kesken.

Maailma ei koskaan saa tietää, mitä saksalaisen suunnitelmissa olisikaan ollut lajin parissa, tai ylipäätään elämässä. Olisiko suuri mestari jossain vaiheessa pyrkinyt luomaan uraa tallin johdossa, vai sittenkin vain tyytynyt poikansa Mickin uran seuraamiseen hänen jalanjäljillään ja omistanut elämänsä totaalisesti vain perheelleen. Onneksi saksalaisen ympärillä on juuri nyt vähintään yhtä vahva tiimi, joka mahdollisti hänen käsittämättömät saavutuksensa lajin parissa.

Michael Schumacherin nimi tullaan aina kirjoittamaan lajin historiaan valtavin kirjaimin. Onko hän kaikkien aikojen paras tai nopein kuljettaja? Nämä ovat täysin subjektiivisia kysymyksiä, joihin löytyy aina puoltajia tai vastustajia. Menestynein hän ainakin on ja sellainen, jota ilman lajin historia olisi valtavan paljon köyhempi, värittömämpi ja tylsempi. Michael Schumacher on legenda, yksi lajin kaikkien aikojen suurista.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja