Niken mainos raivostuttaa somessa – mallin kainalo herätti kiivaan keskustelun: "Tämä on väärin"

Niken mainos on herättänyt närää Instagramissa, jossa monet ovat tuominneet kuvassa esiintyvän naisen kainalokarvojen olemassaolon. Luonnollisen karvoituksen puolustajat muistuttavat, että jokaisella on valta päättää omasta kehostaan.

Äskettäin kohua aiheutti Gilletten mainos, jossa nainen ajelee käsikarvojaan. Kritiikkiä herätti erityisesti se, että mainoksen koettiin viestivän nuorille vääriä asioita.

Ilmeisesti tietyistä paikoista naisten kuitenkin odotetaan ajelevan karvansa. Esimerkiksi kainaloista. Tämän osoitti urheilubrändi Niken mainos, jossa nainen poseeraa paljastaen kainokarvansa. Mainos on herättänyt kuvotusta sosiaalisessa mediassa. Sitä ilmentävät niin oksentavat emojit kuin raivokkaat kommentit.

– Ei!! Lopettakaa tämä kuvottavuus. Älkää ymmärtäkö minua väärin, olen mielissäni siitä, että tämä nainen on tarpeeksi rohkea esiintyäkseen näin… mutta se on kamalaa. Se ei ole söpöä. Lopettakaa tämä feministinen roska, tämä on väärin, tilittää eräs nainen Instagramissa.

– Tämä ei ole vapautta. Tämä nainen on likainen, enkä toivoisi kenenkään inspiroituvan hänen toimistaan, toinen vihainen kommentoija kirjoittaa.

”Kehon karvat ovat luonnollisia”

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Kaikki eivät kuitenkaan ole sitä mieltä, että karvat kainossa olisivat ällöttäviä ja häpeämisen arvoisia. Karvojen kasvaminenhan on luonnollista – eikä Niken jakamassa kuvassa esiintyvän naisen kainaloissa rehota viidakkomaista puskaa vaan muutama hassu karva.

– Kehon karvat ovat luonnollisia, kaikilla on niitä, yksi kommentoija muistuttaa.

– Se on vain karvaa herran tähden. Miksi ihmiset pitävät sitä niin kuvottavana? Mielestäni kaikilla on vapaa valinta tehdä kehoilleen mitä tahansa, eräs kainalokarvojen puolustaja pohtii.

– Kyse ei ole siitä, sheivaatko vai et. Kyse on kaikkien hyväksynnästä siitä huolimatta, millaisia kosmeettisia toimenpiteitä ihmiset tekevät. Se on syvempi näkemys kuin, että tämän naisen pitäisi ajella karvansa. Se on juuri se pointti, jonka Nike nostaa esille, toinen kirjoittaa.

Miksi kainalokarvat sallitaan miehillä, muttei naisilla?

Osa on myös nostanut sukupuolten välisen tasa-arvon keskusteluun. Miksi kainalokarvat sallitaan miehillä, muttei naisilla?

– Sekä miehillä että naisilla kasvaa karvaa kainaloissaan, mutta vain naiset ajelevat niitä näyttääkseen viehättävimmiltä suuren yleisön silmissä. Millaisen kohtauksen saisitte siitä, että miehet alkaisivat ajaa karvansa kaikkialta, jos ette pidä karvoista? eräs keskustelija haastaa.

– Lopettakaa hänen nöyryyttämisensä vain, koska hänen kehossaan on karvoja. Ette sanoisi samaa miesten kainalokarvoista. Hänen kehonsa, hänen valintansa, toinen kirjoittaa.

Kommentti nähtiin erikoisena siinä mielessä, että suuri osa mainoksessa näkyvät kainalokarvat tuomitsevista ihmisistä näyttää olevan naisia. Vuonna 2013 tehdyssä kyselyssä myös suomalaisnaiset kertoivat pitävänsä karvaisia kainaloita epäsiisteinä. Syyksi mainittiin ulkonäön lisäksi haju.

– Kainalokarvat keräävät bakteereja, jolloin kainalot haisevat enemmän kuin ajeltuina, eräs suomalaisnainen perusteli.

Väestöliitto kuitenkin muistuttaa, ettei ihokarvoja tarvitse poistaa hygieniasyistä. Päivittäinen peseytyminen riittää hygienian ylläpitämiseksi. Itseasiassa likainen höylä itsessään voi olla valtava bakteeripesä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja