Niinistö Ahvenanmaan puolustamisesta: ”Itämeri ei ole enää rauhan meri”

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoo MTV Uutisille, että Ukrainan kriisi ja Krimin valtaus ovat syynä siihen, että Ahvenanmaan puolustukseen halutaan kiinnittää enemmän huomiota.

– Suomi haluaa ottaa oppia viime aikojen tapahtumista, etenkin Krimin valtauksesta.

– On ihan luonnollista, että Puolustusvoimat tarkastelee kehitystä, joka toimintaympäristössämme on viime vuosina tapahtunut ja varautuu tällaiseenkin skenaarioon.

Niinistö kertoi aiemmin Lännen Medialle Suomen varautuvan Ahvenanmaan miehitykseen.

– Itämeren alueen turvallisuuspoliittinen merkitys on korostunut viimeaikaisten tapahtumien, ei vähiten Ukrainan kriisin vuoksi. Siellä on lisääntynyttä sotilasliikennettä niin Venäjän kuin Nato-maidenkin toimesta. Itämeri ei ole enää sellainen rauhan meri, jos se koskaan sellainen on ollutkaan, ministeri toteaa.

Niinistö ei halunnut täsmentää, millaista muutosta hän toivoisi Ahvenanmaan puolustusvalmiuksiin.

– Valmiuteen liittyvät kysymykset ovat asioita, joita ei ole tarkoituksenmukaista avata julkisuudessa.

– Osana toimintaympäristön muutosta ja tätä muuttunutta sodankäyntiä - sotaa voidaan käydä myös sitä julistamatta - on tietenkin otettava tämä vihreiden miesten tilanne huomioon. Ahvenanmaa on yksi kohde, missä tällaista voisi mahdollisesti tapahtua. Siinä yhteydessä täytyy miettiä, millaista virka-apua Puolustusvoimat voisi antaa Ahvenanmaalle.

Ahvenanmaa on ollut vuodesta 1921 kansainvälisoikeudellisesti neutralisoitu alue. Venäjä ei ole tunnustanut alueen neutralisointia.

– Se on olemassa oleva fakta, jonka kanssa on nyt elettävä. Suomi varautuu puolustamaan koko valtion aluettaan, mukaan lukien Ahvenanmaata. 

Lue myös:

    Uusimmat