Mainos

Niinistö Ahvenanmaan puolustamisesta: ”Itämeri ei ole enää rauhan meri”

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoo MTV Uutisille, että Ukrainan kriisi ja Krimin valtaus ovat syynä siihen, että Ahvenanmaan puolustukseen halutaan kiinnittää enemmän huomiota.

– Suomi haluaa ottaa oppia viime aikojen tapahtumista, etenkin Krimin valtauksesta.

– On ihan luonnollista, että Puolustusvoimat tarkastelee kehitystä, joka toimintaympäristössämme on viime vuosina tapahtunut ja varautuu tällaiseenkin skenaarioon.

Niinistö kertoi aiemmin Lännen Medialle Suomen varautuvan Ahvenanmaan miehitykseen.

– Itämeren alueen turvallisuuspoliittinen merkitys on korostunut viimeaikaisten tapahtumien, ei vähiten Ukrainan kriisin vuoksi. Siellä on lisääntynyttä sotilasliikennettä niin Venäjän kuin Nato-maidenkin toimesta. Itämeri ei ole enää sellainen rauhan meri, jos se koskaan sellainen on ollutkaan, ministeri toteaa.

Niinistö ei halunnut täsmentää, millaista muutosta hän toivoisi Ahvenanmaan puolustusvalmiuksiin.

– Valmiuteen liittyvät kysymykset ovat asioita, joita ei ole tarkoituksenmukaista avata julkisuudessa.

– Osana toimintaympäristön muutosta ja tätä muuttunutta sodankäyntiä - sotaa voidaan käydä myös sitä julistamatta - on tietenkin otettava tämä vihreiden miesten tilanne huomioon. Ahvenanmaa on yksi kohde, missä tällaista voisi mahdollisesti tapahtua. Siinä yhteydessä täytyy miettiä, millaista virka-apua Puolustusvoimat voisi antaa Ahvenanmaalle.

Ahvenanmaa on ollut vuodesta 1921 kansainvälisoikeudellisesti neutralisoitu alue. Venäjä ei ole tunnustanut alueen neutralisointia.

– Se on olemassa oleva fakta, jonka kanssa on nyt elettävä. Suomi varautuu puolustamaan koko valtion aluettaan, mukaan lukien Ahvenanmaata. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.