NHL-puolustaja Sami Vatanen väläyttelee paluuta kotimaisemiin: "JYP on aina JYP"

Sami Vatasen talven shokkisiirto osoittautui täydelliseksi liikkeeksi 3:05
Sami Vatanen kertoi kesällä 2018 siirrostaan Anaheim Ducksista New Jersey Devilsiin.

Sami Vatanen, 30, on edelleen ilman NHL-sopimusta, mutta ura jääkiekkoilijana jatkuu joka tapauksessa. Vatanen kertoi MTV Urheilulle halustaan pelata vielä joskus kasvattajaseuransa paidassa SM-liigassa. 

Sami Vatanen on ollut olennainen osa suomalaista NHL-kalustoa siitä asti, kun hän marssi Anaheim Ducksin harjoitusleirille syksyllä 2012. 

Takana on yhdeksän kautta ja 473 runkosarjan ottelua, mutta tänä kesänä Vatanen on saanut havaita, että NHL-joukkueisiin murtautuminen on vuosi vuodelta vaikeampaa. 

Vatanen on niin sanottu vapaa agentti, joka odottelee sopimustarjouksia NHL-joukkueilta. 

– Eiköhän tässä lätkää pelata. Tavoitteeni on jatkaa NHL:ssä, mutta katsotaan rauhassa, Vatanen kertoi MTV Urheilulle. 

Onko Atlantin takaa tullut orastavaa kiinnostusta?

– On jotain, mutta ei mitään sen kummallisempaa. 

Mikäli Vatanen vielä NHL:ää pelaa, hänen on vaikea yltää parhaiden vuosien palkkatasoon. Viime vuonna hän tienasi kaksi miljoonaa dollaria, ja sitä ennen taskussa ollut neljän vuoden sopimus toi 4,875 miljoonan kausitulot. 

"Osa bisnestä"

Vatanen on näyttänyt, että hän pystyy pelaamaan tehokkaasti kiekollisessa roolissa ja pyörittämään ylivoimaa. Parhaalla kaudellaan 2015–16 hän teki Ducksissa puolustajalle kunnioitettavat 38 pistettä. 

Vatanen siirtyi marraskuussa 2017 Anaheimista New Jersey Devilsiin. Seura on vaihtunut neljän viime kauden aikana yhtä monta kertaa. Piipahdus Carolina Hurricanesissa 2020 jäi lyhyeksi, jonka jälkeen oli edessä paluu Devilsiin. 

New Yorkista hän siirtyi viime kauden lopuksi Dallas Starsiin, jossa tilille kertyi yhdeksän ottelua ilman tehopisteitä. 

– Dallasissa oli ihan hauskaa. Hieno paikka ja hyvä joukkue, jossa oli tosin paljon loukkaantumisia. Oli kivaa ja vähän erilaista, kun pääsi pelaamaan monen suomalaisen kanssa. 

Vatanen suhtautuu viime vuosien seuranvaihtoihin realistisen viileästi. 

– Se on osa bisnestä. Ajattelen asiaa avoimin mielin. Olen päässyt tutustumaan uusiin jätkiin ja tapoihin. Positiivista on ollut, että treidit ovat antaneet minulle mahdollisuuden pelata pleijareita. 

Juttu jatkuu kuvan alla

"Siellä olisi jossain vaiheessa hieno pelata"

Vatanen nousi jo nuorena SM-liigakehiin JYPissä ja dominoi sarjaa parhaana puolustajana kaudella 2010–11. 

Jos NHL:stä ei tule riittävän kiinnostavia tarjouksia ja Vatanen joutuu tähyilemään Eurooppaan, rivien välistä on luettavissa, ettei hän välttämättä halua tiirailla kovin kauas. 

– En ole miettinyt asiaa sen enempää, mutta kyllä JYP on aina JYP. Siellä olisi vielä jossain vaiheessa hienoa pelata. Ei tässä ammatissa tiedä koskaan mitä tulee eteen. 

JYP on nuorentanut kalustoaan rajusti, joten jos Vatanen jossain vaiheessa Jyväskylään palaa, hän on konkariosaston miehiä. 

– Tuntuu, että ne joukkueet nuorentuvat kovasti joka puolella, NHL:ssäkin. Ei auta kuin paiskia lisää töitä. 

Lue myös:

    Uusimmat