Neuvot kuolleen vanhemman talon läpikäyntiin

Kun vanhempi kuolee ja tämän koti jää tyhjilleen, järjesteltävää on paljon. Lue vinkit talon läpikäymiseen.

Tehkää yhteisvoimin

Jos edesmenneellä vanhemmalla oli useampia lapsia, on luonnollista, että kaikki sisarukset osallistuvat jäämistön läpikäyntiin. Ainoan lapsen kannattaa pyytää rohkeasti apua perheenjäseniltä tai ystäviltä.

On myös mahdollista turvautua ammattijärjestäjän apuun tai ostaa maksullisia siivouspalveluita. Tuttavapiirin nuorikin voi olla mielissään mahdollisuudesta saada taskurahaa astiakaappeja tai komeroita tyhjentämällä. Jotkut yritykset puolestaan ostavat kokonaisia kuolinpesiä tai yksittäisiä tavaroita ja hoitavat loppusiivouksenkin.

Ole perusteellinen väsyneenäkin

Käy läpi joka ikinen nurkka, rako, laatikko, kaappi ja rasia. Se voi tuntua raskaalta ja raivostuttavalta, mutta on välttämätöntä – joskus ihmiset jemmaavat esimerkiksi käteistä mitä ihmeellisimpiin paikkoihin laatikoiden, mattojen tai patjojen alle. Arvohopeita on löydetty esimerkiksi romulaatikkoon tungetun tyynyliinan sisältä ja timanttisormuksia pukukorujen seasta.

Muista käydä läpi myös vaatteiden taskut. Tärkeitä dokumenttejakin saattaa löytyä laatikoista sängyn alta ja tietysti tietokoneelta sähköisessä muodossa.

Järjestelkää järjestelmällisesti

Tavaroiden järjestely on usein hyvin tunteikas prosessi. Sitä voi jouduttaa jakamalla tavarat kolmeen pinoon tai merkitsemällä ne erivärisillä tarralapuilla kategorioihin ”pidetään”, ”myydään/lahjoitetaan” ja ”roskiin”.

Muista, että ellei kyseessä ole harvinainen vintage-kappale, harvoilla vaatteilla on paljoakaan jälleenmyyntiarvoa. Hyvässä kunnossa olevia vaatekappaleita voi kuitenkin myydä esimerkiksi nettihuutokaupassa tai pihakirppiksellä tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Liian sentimentaaliseksi ei kannata ruveta, mutta jotkin asiat – kuten valokuvat, lehdessä julkaistut hääilmoitukset tai vaikka vanhemman itse kirjoittamat runot – saattavat olla korvaamattomia. Niistä voi myöhemmin koota vaikka suvun historiaa esittelevän kirjasen.

Paikallista tärkeät paperit

Yleisesti ottaen voi sanoa, että kaikki paperit, jotka liittyvät jollakin tavalla rahaan, kannattaa säilyttää. Etsi siis testamentti, vero-, vakuutus-, kiinteistö- ja pankkiasiakirjat sekä suurten hankintojen kuitit. Miettiessäsi, kuuluuko jokin paperi roskiin vai säilytettäväksi, huomioi myös, onko sillä oikeudellista merkitystä ja voidaanko sitä pitää virallisena todisteena erilaisten sopimusten tapaan.

Tuhoa kaikki arkaluontoiset paperit, joita ei enää tarvitse ja joissa näkyy esimerkiksi sosiaaliturvanumero.

Järjestä postin edelleenlähetys jollekin lähiomaiselle. Lopeta luottokortit ja katkaise suoraveloitukset. Kuolinpesän ei ole järkeä maksaa jostakin, mitä kukaan ei käytä tai tarvitse.

Jakakaa tasapuolisesti

Jos perheenjäsenten kesken syntyy kiistaa siitä, kuka saa jäämistöstä mitäkin, kiistanalaiset esineet voi laittaa sivuun, kunnes tavarat on muuten järjestelty ja tunteet tasoittuneet.

Kukin voi laatia listan siitä, mitä haluaisi itselleen. Kun mieltymykset on kirjattu paperille, tavarat voidaan jakaa yhdessä mahdollisimman tasapuolisesti niiden arvon mukaan. Jos jokin yksittäinen esine tuntuu itselle todelliselta aarteelta, kannattaa sen saadakseen harkita joistakin muista toiveista joustamista.

Mikäli joku haluaa itselleen erityisen arvokkaan tavaran, hänen tulisi maksaa sisaruksille tilanteen tasoittava summa. Todelliset arvotavarat kannattaa arvioittaa ammattilaisella niiden rahallisen arvon selvittämiseksi.

Valmista talo myyntiä varten

Vanhan ihmisen asuttama talo on todennäköisesti sisustukseltaan vanhanaikainen. Vaikka se saattaa tuntua itsestä suloiselta ja henkiä lämpimiä muistoja lapsuudesta, potentiaaliset ostajat harvoin ajattelevat samoin. Päinvastoin, he saattavat jopa kaikota. Myyntiä kannattaakin edistää ja nopeuttaa muutamilla toimenpiteillä.

Hankkiudu eroon vanhoista ja kuluneista huonekaluista, verhoista sekä kauniin puulattian peittävistä matoista. Selkeytä tilaa karsimalla ripustuksia seiniltä. Myös pintojen päivittäminen maalikerroksella voi puolestaan olla paikallaan. Ennen kaikkea talo pitää siivota lattiasta kattoon ja viedä turhat tavarat pois näkyvistä.

Suhtaudu asiaan rakkauden tekona

Ajattele, että kodin läpikäyminen on viimeinen tärkeä palvelus, jonka voit tehdä vanhemmallesi. Se voi myös auttaa jättämään jäähyväiset.

Lähteet: Nextavenue.org, Kysy.fi, Nettilaki.com, Homebuying.about.com, Online.wsj.com, Hautaustoimistojenliitto.fi

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat