Nettiterapiasta apua ajasta ja paikasta riippumatta

Nettiterapia 25:47

Psykologi Eero-Matti Koivisto kertoi Studio55.fi-lähetyksessä nettiterapian pyrkivän parantamaan hoidon saatavuutta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylläpitämä Mielenterveystalo.fi tarjoaa terapiaa myös netissä. Nettiterapeutti ja psykologi Eero-Matti Koiviston mukaan palvelun tarjoamiselle on kaksi pääsyytä.

– Niin Suomessa, kuin muualla länsimaissa, psykoterapeuteista on pulaa. Toisekseen netti on semmoinen väline, jolla voi jakaa ja se on helposti kaikkien saatavilla.

Nettiterapiaa eivät siis kahlitse etäisyydet tai kellonajat. Sitä alettiin kehittelemään jo vuonna 2008, ja maaliskuusta 2013 se on ollut koko Suomen saatavilla.

Terapia etenee kerran viikossa istunnoittain, joissa tehdään terapian kannalta keskeisessä osassa olevia harjoituksia. Sivustolla tutustutaan myös esimerkkien avulla oireisiin, ja se antaa mahdollisuuden käydä kirjeenvaihtoa terapeutin kanssa. Vaikka terapeutin rooli ei ole niin suuri kuin kasvokkaisessa terapiassa, on ammattilainen kuitenkin läsnä. Tarvittaessa järjestelmän kautta voi myös soittaa lääkärille.

Koivisto vertaa nettiterapiaa kuntosaliin ja personal traineriin.

– Siellä (salilla) on ohjaaja ja on katottu yhdessä, että tämmösellä suunnitelmalla. Välillä aina katsotaan, että homma sujuu ja kysellään neuvoja, ja kuitenkin sitä omaa harjotusta tehdään itsenäisesti.

Koiviston mukaan keskimäärin kaksi kuukautta kestävä nettiterapia soveltuu parhaiten ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita terapeuttisesta tavasta käsitellä asioita ja ongelmia. Avainasemassa onkin oma kiinnostus tarttua pulmiin ja työskennellä aktiivisesti ongelman voittamiseksi.

Nettiterapia ei kuitenkaan ole pois normaalista mielenterveyspalveluiden tarjonnasta, vaan Koiviston mukaan se antaa yhden lisävaihtoehdon. Etuna on ajasta ja paikasta riippumattomuuden lisäksi myös jonottomuus.

Lue myös:

    Uusimmat