Netistä tai ulkomailta – onnistuuko ilotulitteiden osto muualta kuin Suomesta?

Moni saattaa pohtia, voisiko ilotulitteita tilata kätevästi netistä. Myös ilotulitteiden hankinta ulkomailta voi houkuttaa. Selvitimme, onnistuuko ilotulitteiden osto muualta kuin Suomesta?

Uusivuosi lähestyy, ja moni on jo alkanut pohtia ilotulitteiden hankkimista. Verkkokauppojen vaivattomuus saattaa houkuttaa, mutta tämä vaihtoehto kannattaa unohtaa heti alkuunsa.

Ulkomailta raketteja sen sijaan saa ostettua, kunhan noudattaa lakeja ja ottaa huomioon muutaman tärkeän turvallisuusseikan.

Nettitilaus onnistuu, kunhan noutaa raketit itse

Ilotulitteiden tilaamista netistä vaikeuttaa laki, jonka mukaan ilotulite on myytävä suoraan asiakkaalle hyväksytyssä myyntipisteessä. Näin ollen rakettien netistä tilaaminen ja lähettäminen postissa ei onnistu.

– Ilotulite tulee luovuttaa pelastusviranomaisen hyväksymästä myyntipisteestä suoraan asiakkaalle, kertoo turvallisuusinsinööri Mikko Ojala Tukesilta.

Netistä ilotulitteita voi tilata, kunhan ne noutaa myyntipisteestä.

– Suomessa toimivilla ilotulitealan yrityksillä on nettisivustot, joissa asiakas voi tehdä tuotetilauksen ennakkoon. 

Tämän jälkeen asiakkaan tulee itse noutaa tilauksensa hyväksytystä myyntipisteestä 27–31.12. välisenä aikana.

Raketit autolla Ruotsista tai Norjasta

Mutta miten on ulkomailta oston laita?

– Ainoa mahdollisuus olisi tuoda omaan käyttöön pyrodirektiivin mukaisesti hyväksyttyjä ilotulitteita autolla maateitse Ruotsista tai Norjasta, jotka täyttävät muutamat kansalliset erityisehdot, Ojala kertoo.

Yksityishenkilö voi siis tuoda Suomessa hyväksyttyjä tulitteita omaan käyttöönsä, kunhan ne kuljettaa koko matkan autolla. Ilotulitteet tulee säilyttää koko matkan alkuperäisissä pakkauksissaan. 

– Ilotulitteita ei myöskään saa kuljettaa autossa matkustajalautalla. Myös maahantuonti Euroopan talousalueen ulkopuolelta vaatii Tukesin maahantuontiluvan.

Esimerkiksi Venäjällä hyväksyttyjä ilotulitteita ei saa tuoda lainkaan maahan. 

"Paukkutuotteita ei saa käyttää eikä myydä Suomessa"

Aivan ylen määrin tulitteita ei kuitenkaan voi ulkomailta tuoda. 

– Kotona saa säilyttää 5 kiloa ilotulitteita, joten sen määrän omaan käyttöön voi tuoda.

Ilotulitteiden tuomisessa tulee ottaa huomioon myös se, että osa ilotulitetyypeistä on kielletty Suomessa. Näitä ovat muun muassa isot raketit.

– Kansallisista kielloista ehkä tärkein on paukkukielto, eli paukkutuotteita ei saa käyttää eikä myydä Suomessa. Nämä ovat niitä vanhoja ”kiinareita” ja ”tykinlaukauksia”, Ojala muistuttaa.

Lain mukaan Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä tai CE-merkittyjä ilotulitteita. Vaikka raketit olisivatkin hyväksyttyjä,  kannattaa ottaa huomioon myös Suomen poikkeavat sääolosuhteet. Etelä-Euroopan lämpimiin maihin tarkoitetut ilotulitteet eivät välttämättä toimi oletetulla tavalla pakkasolosuhteissa. 

Lue myös:

    Uusimmat