Neste pumppasi tulosta öljytuotteissa ja uusiutuvissa

Neste osoittaa vahvaa tuloksentekokykyä myös halvan öljyn aikakaudella. Yhtiö paransi jalostusmarginaalejaan ja takoi toisella neljänneksellä 282 miljoonan euron vertailukelpoisen liikevoiton. Viime vuonna vastaavan ajan voitto oli 78 miljoonaa.

– Yhtiön jalostusmarginaalit olivat vahvat niin öljytuotteissa kuin uusiutuvissakin tuotteissa. Lisäksi perinteisten öljytuotteiden myyntimäärät olivat odotettua vahvemmat, arvioi yhtiötä seuraava OP:n osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen.

Yhtiön toisen neljänneksen liikevaihto nousi 2,9 miljardiin euroon vuotta aiemmasta 2,6 miljardista. Liikevaihdon kasvu oli pääasiassa seurausta korkeammista myyntimääristä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, jolloin Porvoon jalostamon suurseisokki laski liikevaihtoa. Halpa öljy on lisännyt osaltaan kysyntää, Parkkinen sanoo.

Öljytuotteiden kokonaisjalostusmarginaali kasvoi 11,19 dollariin tynnyriltä, kun marginaali vuosi sitten oli 10,83 dollaria tynnyriltä.

– Pystyimme parantamaan tulostamme onnistuneilla omilla toimillamme, jotka näkyivät korkeina lisämarginaaleina, toimitusjohtaja Matti Lievonen kertoi osavuosikatsauksessa.

Analyytikko odottaa investointeja

Nesteen uusiutuvien tuotteiden toisen neljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 119 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin se oli 54 miljoonaa. Yhtiö hyötyi myös Pohjois-Amerikan markkinoilla biopolttoaineiden sekoittajien verohelpotuksista. 

– Toisella neljänneksellä yhtiö teki uusiutuvat tuotteet jätteistä ja raaka-aineista, joiden hinnat ovat Nesteelle kilpailukykyisiä, Parkkinen sanoo.

Neste järjestää syyskuussa pääomamarkkinapäivän.

– Mahdollisesti silloin ilmoitetaan merkittävästä investoinnista uusiutuviin tuotteisiin. Tällä hetkellä yhtiö myy kaikki (uusiutuvat tuotteet), mitä pystyy tuottamaan, Parkkinen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat